Hyppää pääsisältöön
Blogi
Yrittäjän ominaisuudet

Yrittäjän ominaisuudet – 3 ajattelutapaa, jotka saattavat jarruttaa yrityksesi menestystä

Jokainen yksinyrittäjä lienee joskus pohtinut, millaisia ominaisuuksia ja asennemalleja menestyvältä yrittäjältä vaaditaan. Jos kaikki eri yrittäjäoppaissa mainitut ominaisuudet kirjoittaisi listaksi, siitä tulisi keskipitkän romaanin pituinen.

Usein toistuvia piirteitä ovat esimerkiksi ahkeruus, rohkeus, ennakkoluulottomuus ja päättäväisyys. Varmasti tuttuja ja itsestäänselviä asioita jokaiselle!

Vähemmän puhutaan siitä, millaiset pinttyneet yrittäjän ominaisuudet saattavat koitua yksinyrittäjän liiketoiminnan hidasteiksi.

Olemme keskustelleet aiheesta monien yrittäjien kanssa ja pyrkineet muodostamaan kuvaa asioista, jotka saattavat pitkään toistettuina jarruttaa yrityksen menestykselle.

Onko jokin seuraavista yksinyrittäjyyteen liittyvistä toiminta- tai ajattelutavoista itsellesi tuttu?

Oletko valmis yrittäjäksi

#1 – Tuhlaat liikaa työtunteja asioihin, jotka eivät tuo rahaa kassaan

Yrittämisen alkutaipaleella on luonnollista, että tunteja kuluu perustamistoimiin liittyvään paperisotaan ja byrokratiaan. Tämän vaiheen jälkeenkin erityisesti yksinyrittäjillä on tapana hoitaa paljon sellaisia töitä, jotka eivät kerrytä tuloja kassaan.

Yrittäminen onkin jatkuvaa tasapainoilua niin sanotun tuottavan työskentelyn sekä siihen liittyvien pakollisten oheistöiden välillä. Karkeasti jaoteltuna yksinyrittäjän tekemät työt voi jakaa kolmeen osaan:

  • varsinainen työ, joka kerryttää suoraan rahaa kassaan
  • oheistyöt, jotka mahdollistavat rahantulon (esimerkkinä markkinointi)
  • muut oheistyöt (esimerkkinä kirjanpito ja siihen liittyvät työvaiheet).

Mieti hetki omaa työpäivääsi ja sitä, mihin tunnit kuluvat.

Jos iso osa ajasta tuhlaantuu asioihin, joilla ei ole tekemistä tienaamisen kanssa, kannattaa miettiä eri vaihtoehtoja:

  • Voisiko joidenkin asioiden tekemisen lopettaa kokonaan tai onnistuisiko niiden ulkoistaminen järkevällä hinnalla?
  • Olisiko jokin aikaa vievä työvaihe mahdollista automatisoida ja toteuttaa se huomattavasti nykyistä nopeammin ja tehokkaammin?

#2 – Olet kangistunut vanhoihin ja tehottomiin käytäntöihin

Monet yksinyrittäjät toistavat tehottomia käytäntöjä vain siksi, että he ovat aina tottuneet tekemään niin. Muutoksia ei haluta tehdä, koska asiat saattavat toimia sinänsä hyvin myös vanhoilla konsteilla.

  • #1 Yrittäjä A etsii kerran kuukaudessa kertyneet kuittinsa ja kiikuttaa ne kirjanpitäjän tai tilitoimiston postilaatikkoon.
  • Samaan aikaan yrittäjä B ottaa kuiteista kuvan puhelimellaan ja lähettää ne heti kirjanpitäjälleen muutamalla sormenpyyhkäisyllä.
     
  • #2 Yrittäjä A hoitaa vuosikausia tottuneesti markkinointinsa lisäämällä palstailmoituksensa kerran kuussa paikalliseen ilmaisjakelulehteen.
  • Yrittäjä B tekee saman, mutta käyttää myös muutaman tunnin kuukaudessa yrityksensä kotisivun ja Facebook-sivuston päivittämiseen. B varmistaa, että yrityksen hinnat, yhteystiedot ja tarjoukset ovat ajan tasalla.
Yrittäjä tarvitset näitä ominaisuuksia menestymiseen
  • #3 Yrittäjä A käyttää useita tunteja kuukaudessa paperisten laskujen käsittelyyn, viitenumeroiden näpyttelyyn ja laskujen maksamiseen verkkopankissa.
  • B saa laskunsa sähköisesti kirjanpito-ohjelmistoonsa, ja maksamisen jälkeen ne kohdistuvat suoraan kirjanpitoon.

Oheiset tapaukset ovat tietysti vain pisara meressä, sillä vastaavia esimerkkejä löytyisi kymmeniä.

Mitä yrittäjältä vaaditaan

#3 – Ajattelet ulkoistamisen pelkästään menoeränä

Yksinyrittäjän arki on jatkuvaa riskien punnitsemista rahankäytön kanssa. Yritystoiminta ei usein heti ole kannattavaa, mutta plussan puolelle pitäisi silti päästä nopealla aikataululla.

Koska rahat ovat yrittäjällä tiukassa, jokaista euroa pitää miettiä tarkkaan.

Liian moni yksinyrittäjä miettii silti kulutetun rahan pelkästään menoeränä.

”Tee se itse ja säästä” –mentaliteetti saattaa tässä hetkessä tuntua hyvältä ratkaisulta, mutta pitkällä aikavälillä se ei aina kannata.

Erilaisten rutiinitöiden ulkoistamista mietittäessä yksinyrittäjän kannattaa pohtia eritoten seuraavia asioita:

  • Kuinka paljon minulla on varaa maksaa kuukaudessa muille esimerkiksi markkinointiin tai kirjanpitoon liittyvistä töistä?
  • Jos tekisin kaikki tai ainakin osan näistä töistä itse, kuinka monta työtuntia niihin kuukaudessa kuluisi?
  • Jos voisin käyttää tuon tuntimäärän laskutettavan työn tekemiseen, kuinka paljon voisin kerryttää rahaa kassaan?

Usein tuloksena on se, että käytetty raha maksaa itsensä takaisin. Monia yrittäjiä kuitenkin saattaa askarruttaa se, että toimintoja ulkoistettaessa kuukausittaisia kuluja voi olla vaikea arvioida tarkkaan.

Tämä kannattaakin ottaa esille mahdollisia sopimuksia tehdessä – halutessasi saat usein palvelut myös kiinteällä kuukausihinnalla, jolloin kulujen arvioiminen on helppoa.

Tarvitsetko apua? Ota yhteyttä, autamme mielellämme!

 
 

Share