Uniikkeja äidinmaito- ja tuhkakoruja valmistava Jasmin Design syntyi palkkatyöhön uupumisen johdosta

Uniikkeja äidinmaito- ja tuhkakoruja valmistava Jasmin Design syntyi palkkatyöhön uupumisen johdosta

Kirjoitus on osa Yrittäjätarinoita-artikkelisarjaa, ja se on julkaistu alkujaan Äiti yrittää -blogissa.

Suomi on täynnä yrittäjätarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuksi. Yrittäjyys todella kantaa Suomea. Yrityksistä alle 10 työntekijän yrityksiä on 264 519 (2016) eli 93,3 prosenttia.

Tässä artikkelisarjassa nostetaan esiin eri alojen kiinnostavia pienyrittäjiä ja heidän tarinansa. He antavat myös omat vinkkinsä yrittäjyyteen artikkelin lopussa.

Nimi: Mirka Jasmin Loukimo
Yritys: Jasmin Design
Toimiala: koru- ja kultasepänala
Nettisivut: www.jasmindesign.fi
Facebook: Jasmin Design
Instagram: Jasmin Design

Palkkatyössä koettu uupuminen ajoi yrittäjäksi

Mirka Loukimo opiskeli 2000-luvun alussa kultasepän alan artesaaniksi ja kultasepäksi. Yrityksensä hän perusti kuitenkin vasta vuonna 2014. Valmistumisen jälkeen hän teki hetken palkollisena kultasepän töitä pienessä pajassa Helsingissä.

Elämä vei kuitenkin kaupan alan hommiin vuosiksi. 2012 kaupan alan työ alkoi käydä etenkin henkisesti liian raskaaksi ja Mirka oli burnoutin partaalla.

“Silloin päätin, että irtisanoutuminen on ainoa keino saada itsensä kuntoon”, Mirka kertoo.

Myös työpaikkkalääkäri tuki päätöstä.

Mies tuki yrittäjyysajatusta

Mirka alkoi käydä yrittäjäkursseja ja Mirkan iloksi mies tuki häntä myös tässä kaikessa. 2014 hän uskaltautui ottamaan askeleen ja perusti Jasmin Designin. Mirkan korujen ideologiaan kuuluu tehdä koruja, joilla on merkitys ja sanoma. Jopa muisti. Erikoisuutena on muistokorut.

Hän tekee tilaustyönä ÄM-koruja®- eli äidinmaitokoruja sekä Tuhkakoruja™ lemmikin tuhkasta.

“Tykkään kun korussa on jokin ”juju” – esimerkiksi eloisa viilapinta tai kiiltävän ja mattapinnan vaihtelu. Inspiraatiota ammennan mm. luonnosta, erilaisista muodoista ja tekstuureista”, Mirka kertoo.

“Rakastan hetkeä, kun luon täysin uniikin design-korun.”

Kahden vuoden suunnittelujakso yrityksen perustamiselle

Ajatus yrittäjyydestä syntyi vuonna 2012. Mirka alkoi tällöin tehdä töitä yrityksen perustamisen eteen ja esimerkiksi veresti puoli vuotta taitojaan työharjoittelussa kultasepän pajassa sekä kävi yrittäjäkursseja.

Yrittäjyydessä Mirkaa kiehtoi sama asia, minkä valtaosa yrittäjistä mainitsee yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi eli vapaus päättää omista menoistaan.

“Halusin oman alan töihin ja halusin olla itseni herra”, Mirka toteaa.

Suurin haaste alussa oli paperityöt ja hallinto

Mirka teki viisaasti ja otti heti yrittäjyyden alussa kirjanpitäjän. Monet yrittäjät kokevat hallinnolliset työt suurimpana haasteena ja siksi onkin hyvä heti ulkoistaa ne ammattilaiselle.

Loppupeleissä siinä säästää rahaa, kun voi itse keskittyä omaan ydinosaamiseen ja tuottavaan työhön. Mirka mainitsee verotuksen asiaksi, jossa mielummin kuuntelee taloushallinnon ammattilaista kuin yrittäisi itse tulkita monenkirjavia ohjeistuksia.

Mirka keskittyy luovaan työhön

Kädentaitajana Mirka keskittyy mielummin luovaan työhön ja mies auttaa tietokonehommissa, joihin liittyy verkkokaupan pyörittäminen. Mirka nauttii tilanteesta, jossa voi itse valita työajat ja vastaa töistään asiakkailleen sekä itselleen.

Yrittäjyys on opettanut kestämään epävarmuutta, koska työt menee jonkin verran kausiluontoisesti. Kehityskohteeksi hän mainitsee kärsivällisyyden opettelun. Työn vastapainoksi Mirka harrastaa lukemista, vesijumppaa, musiikin kuuntelua ja matkailua.

Motto: Muut tekee mitä osaa, minä teen mitä haluan.

Mirkan vinkit ja tavoitteet

Tekisitkö jotain toisin yrityksen alkumetreillä?

”Esimerkiksi sen, että keskittyisin yhteen asiaan ja brändäisin sen kunnolla. Alussa tuli räpiköityä turhaan vähän joka suuntaan eikä tullut fokusoitua kunnolla mihinkään.”

Mikä inspiroi sinua eniten yritystoiminnassasi?

”Asiakkaiden tyytyväisyys, uuden kehittäminen.”

Miten pidät ammattitaitoasi yllä?

”Tekemällä ammattitaito pysyy yllä. Olen verkostoitunut muiden alan yrittäjien kanssa ja vaihdamme ajatuksia alasta säännöllisesti.”

Mistä saat tukea ja neuvoa yritystoimintaasi?

”Oman alan ryhmistä ja kollegoilta, kirjanpitäjältä, verkkosivujeni tekijältä, omalta mieheltäni.”

Tärkein neuvosi uusille yrittäjille?

”Opiskele yrittäjyyttä, ota heti alussa hyvä kirjanpitäjä. Kaikkea ei ole pakko eikä hyvä tehdä itse. Verkostoidu.”

Miten koet yrittäjän paperiasiat ja hallinnon?

”Eivät ole ”lemppareita” mutta niistäkin pitää tietää. Onneksi on kirjanpitäjä, jolta voi kysellä.”

Minkälainen on unelmapäiväsi yrittäjänä?

”Rauhallinen aamupala, valmistautuminen päivän asioihin, sopivasti töitä ja vapaa-aikaa.”

Missä näet itsesi 5 vuoden päästä yrityksesi osalta?

”Yhä useampi tietää, mikä on Jasmin Design. Olen kehittynyt mutta jatkan samojen töiden parissa edelleen. Myös uutta on luotu.”

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Mielekäs työ, perhe, matkailu.”

Artikkelin kuvat: Jasmin Design
Teksti: Heidi Ekholm-Talas / Äiti Yrittää

 

Varaa esittely ja kuule lisää Accountor Go -palvelumme hyödyistä juuri sinulle

 
  1. Täyttämällä yhteystietosi pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan
  2. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen
  3. Asiantuntijamme soittaa sovittuna ajankohtana. Avaa sähköpostiisi saamasi linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään.

Accountor Go -palvelu on kehitetty yhdessä yrittäjien kanssa toiminimille ja pienille osakeyhtiöille (1-3 työntekijää, liikevaihto enintään 500t€). Helpolla ohjelmistolla pääset eroon papereiden pyörittämisestä, kirjanpitotiimi ja Accountorin lisäpalvelut tuovat leveät hartiat myös kasvaville yrityksille ja kiinteällä hinnoittelumallilla vältät yllätykset.

Tule asiakkaaksi nyt ja saat avauksen maksutta sekä ensimmäisen kuukauden kirjanpidon ilman veloitusta (säästösi vähintään 178 euroa).

  • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
  • Täytä numero muodossa 040 123 1234