Kalenterivuoden vaihtuminen aiheutti jälleen muutoksia joihinkin yrittäjille ja yrityksille tärkeisiin lukuihin. Alta voit tarkastaa vuoden 2020 tiedot omaa yritystoimintaasi koskevista tärkeistä luvuista.
Katso myös yrittäjän ja yrityksen tärkeät päivämäärät vuonna 2020.
YEL-maksujen prosenttilukemat säilyvät ennallaan vuonna 2020.
Huomioi kuitenkin, että uutena yrittäjänä saat YEL-maksuista 22 prosentin alennuksen ensimmäisen neljän vuoden ajalle. Esimerkiksi 18-52-vuotiaalla aloittavalla yrittäjällä YEL-maksun suuruus on tällöin vain 18,798 prosenttia työtulosta.
YEL-maksujen eräpäivä on kunkin maksukuukauden 20. päivä. Mikäli kyseinen päivä osuu viikonlopulle, eräpäivä siirtyy seuraavalle arkipäivälle.
Yrittäjän eläkevakuutuksen ottamisen minimiraja vuonna 2020 on 7 958,99 euroa.
Edellisenä vuonna vastaava lukema oli 7 799,37 euroa.
Vuoden 2020 YEL-työtulon yläraja puolestaan on 180 750 euroa vuodessa.
Yrittäjien työttömyyskassaan voit liittyä, jos työtulosi ylittää vuodessa 13 076 euroa. Kyseisen työtulosumman kohdalla yrittäjälle syntyy myös oikeus Kelan peruspäivärahaan.
Lisätietoa YEL-vakuutuksesta löydät yrittäjän vakuutuksia käsittelevästä tekstistä.
Kilometrikorvaus vuonna 2020 on 43 senttiä kilometriltä. Vuotta aiemmin lukema oli täsmälleen sama.
Jos kyydissä on matkustajia, summaa korotetaan 3 sentillä per kilometri kutakin lisämatkustajaa kohden.
Autoon kiinnitetystä peräkärrystä maksetaan myös korotettua korvausta, joka tässä tapauksessa on 7 senttiä kilometriltä.
Lisätietoa korotettujen kilometrikorvausten maksuluokista löydät linkin takaa.
Katso myös ilmainen matkalaskupohja 2020.
Yli 10 tunnin kestoisesta työmatkasta maksettava kotimaan kokopäiväraha 2020 on 43 euroa. Osapäivärahan (yli 6h) määrä sen sijaan on 20 euroa.
Molemmat summat ovat nousseet yhdellä eurolla aiempaan vuoteen nähden.
Ulkomaan päivärahojen enimmäismäärät vaihtelevat matkustusmaiden mukaan. Nämä summat tarkistat kätevimmin Verohallinnon taulukosta.
Ateriakorvauksen enimmäismäärä vuonna 2020 on 10,75 euroa.
Korvauksen voi saada, jos työmatkasta ei makseta päivärahaa, eikä korvauksen saajalla ole mahdollisuutta lounastaa tavanomaisella ruokailupaikallaan.
Mikäli ateriointikertoja työmatkalla joudutaan tekemään kahdesti normaalin ruokailupaikan ulkopuolella, ateriakorvauksen enimmäismäärä on tällöin 21,50 euroa. Tässäkin tapauksessa edellytetään, ettei päivärahaa makseta.
Työnantajalle kuuluvia pakollisia sosiaalivakuutusmaksuja ovat työeläke-, työttömyys-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksut sekä sosiaaliturvamaksu.
Työeläkevakuutusmaksujen perusmaksuprosentti vuonna 2020 on 25,3 prosenttia palkoista (vuonna 2019 25,2%).
Myös tilapäistyönantajilla (puolen vuoden palkkasumma alle 8 676 euroa tai ei vakituisia työntekijöitä) prosenttilukema on sama.
Sopimustyönantajia koskevien mahdollisten hyvitysten jälkeen keskimääräiseksi TyEL-maksuksi vuonna 2020 muodostuu 24,4 prosenttia palkasta.
TyEL-ansion alaraja
TyEL-ansion alaraja vuonna 2020 on 60,57 euroa kuukaudessa, eli työntekijä vakuutetaan TyELin piiriin, mikäli ansiot ylittävät tämän summan.
Työntekijän osuus TyEL-maksusta
Työntekijän osuus TyEL-maksusta sisältyy kokonaismaksuun, ja sen suuruus vaihtelee ikäluokittain.
Kaikissa ikäryhmissä korotusta edellisvuoteen verrattuna on 0,40 prosenttiyksikköä.
Työnantajan sairausvakuutusmaksu eli sosiaaliturvamaksu vuonna 2020 on 1,34% (2019 0,77%).
Vakuutetun sairausvakuutusmaksun suuruus on palkansaajilla 1,86% ja yrittäjillä 1,33% edellyttäen, että palkka tai työtulo on vuodessa vähintään 14 574 euroa.
Työnantajan osuus 17-64-vuotiaan työntekijän työttömyysvakuutusmaksusta on 0,45%. Luku pätee 2 125 500 euron palkkasummaan asti.
Kyseisen rajan ylittävältä osalta maksuprosentti on 1,70%.
Työntekijälle jäävä osuus on 1,25%.
Yrityksen osaomistajasta maksettavan työnantajamaksun osuus on 0,45 prosenttia. Osaomistajalle jäävä maksuosuus on 0,65 prosenttia palkasta.
Keskimääräinen työtapaturmavakuutusmaksu on 0,7% sekä mahdollinen ryhmähenkivakuutusmaksu 0,07%. Tarkat maksusummat vaihtelevat muun muassa toimialan ja työn sisältämän tapaturmariskin mukaan.
Kun työnantaja kustantaa palkansaajalle matkapuhelimen, sen luontoisetuarvo on 20 euroa. Summa kattaa puhelu-, tekstiviesti- sekä multimediaviestikustannukset.
Ravintoedun arvo vuonna 2020 on 6,80 euroa aterialta, kun edun hankkimisen aiheuttamat välittömät kustannukset arvonlisäveroineen ovat työnantajalle vähintään 6,80 euroa ja enintään 10,70 euroa.
Lounassetelin verotusarvo on 75% nimellisarvosta (6,80-10,70€).
Muista luontoiseduista löydät helpoiten lisätietoa Verohallinnon sivuilta.
Arvonlisäverokannat ovat samat kuin aiempanakin vuonna.
Nollaverokantaan kuuluvat ja arvonlisäverosta vapautetut toimialat voit tarkistaa alv-oppaasta.
Oletko pohtinut kirjanpidon sähköistämistä tai mahdollista tilitoimiston vaihtoa? Accountor Go on yksinyrittäjien kanssa yhteistyössä suunniteltu kirjanpitopalvelu, joka sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston sekä ammattikirjanpitäjän tuen. Lue lisää Go-palvelun hyödyistä.
Opi lisää Accountor Go -palvelusta. Täytä tietosi ja sovi aika 15 min esittelyä varten!
Varaa esittelyAccountor Go -palvelu on kehitetty yhdessä yrittäjien kanssa toiminimille ja pienille osakeyhtiöille (1-3 työntekijää, liikevaihto enintään 500t€). Helpolla ohjelmistolla pääset eroon papereiden pyörittämisestä, kirjanpitotiimi ja Accountorin lisäpalvelut tuovat leveät hartiat myös kasvaville yrityksille ja kiinteällä hinnoittelumallilla vältät yllätykset.
Tule asiakkaaksi nyt ja saat avauksen maksutta sekä ensimmäisen kuukauden kirjanpidon ilman veloitusta (säästösi vähintään 178 euroa).