Yrittäjän ominaisuudet – 3 ajattelutapaa, jotka saattavat jarruttaa yrityksesi menestystä

Yrittäjän ominaisuudet – 3 ajattelutapaa, jotka saattavat jarruttaa yrityksesi menestystä

Jokainen yksinyrittäjä lienee joskus pohtinut sitä, millaisia ominaisuuksia ja asennemalleja menestyvältä yrittäjältä vaaditaan.

Jos erilaisissa yrittäjäoppaissa mainitut ominaisuudet kirjoittaisi listaksi, siitä tulisi keskipitkän romaanin pituinen.

Usein toistuvia sanoja ovat esimerkiksi ahkeruus, rohkeus, ennakkoluulottomuus ja päättäväisyys. Varmasti tuttuja ja itsestään selviä asioita jokaiselle!

Vähemmän puhutaan siitä, millaiset pinttyneet yrittäjän ominaisuudet saattavat koitua yksinyrittäjän liiketoiminnan hidasteiksi.

Olemme keskustelleet aiheesta monien yrittäjien kanssa ja yrittäneet muodostaa kuvaa siitä, millaiset asiat saattavat pitkään toistettuina olla jarruina yrityksen menestykselle.

Onko jokin seuraavista yksinyrittäjyyteen liittyvistä toiminta- tai ajattelutavoista itsellesi tuttu?

#1 – Tuhlaat liikaa työtunteja asioihin, jotka eivät tuo rahaa kassaan

Yrittämisen alkutaipaleella on luonnollista, että tunteja kuluu perustamistoimiin liittyvään paperisotaan ja byrokratiaan.

Kuitenkin vielä tämän vaiheen jälkeenkin erityisesti yksinyrittäjillä on tapana hoitaa paljon sellaisia töitä, jotka eivät kerrytä tuloja kassaan.

Yrittäminen onkin jatkuvaa tasapainoilua niin sanotun tuottavan työskentelyn sekä siihen liittyvien pakollisten oheistöiden välillä. Karkeasti jaoteltuna yksinyrittäjän tekemät työt voi jakaa kolmeen osaan:

 • varsinainen työ, joka kerryttää suoraan rahaa kassaan
 • oheistyöt, jotka mahdollistavat rahantulon (esimerkkinä markkinointi)
 • muut oheistyöt (esimerkkinä kirjanpito ja siihen liittyvät työvaiheet).

Mieti hetki omaa työpäivääsi ja sitä, mihin tunnit kuluvat. Jos iso osa ajasta tuhraantuu asioihin, joilla ei ole tekemistä tienaamisen kanssa, kannattaa miettiä eri vaihtoehtoja:

 • voisiko joidenkin asioiden tekemisen lopettaa kokonaan tai onnistuisiko niiden ulkoistaminen järkevällä hinnalla?
 • olisiko jokin aikaa vievä työvaihe mahdollista automatisoida ja toteuttaa se huomattavasti nykyistä nopeammin ja tehokkaammin?

#2 – Olet kangistunut vanhoihin ja tehottomiin käytäntöihin

Monet yksinyrittäjät toistavat joitakin tehottomia käytäntöjä vain siksi, että he ovat aina tottuneet tekemään niin. Muutoksia ei haluta tehdä, koska asiat saattavat toimia sinänsä kelvollisesti myös vanhoilla konsteilla.

Mietitäänpä muutamaa esimerkkiä yksinyrittäjien arkeen liittyvistä töistä, jotka voi toteuttaa monella eri tavalla:

#1 Yrittäjä A:lla on tietty päivä kuukaudesta, jolloin hän etsii kertyneet kuittinsa ja kiikuttaa ne kirjanpitäjän tai tilitoimiston postilaatikkoon paksussa kirjekuoressa.

Samaan aikaan yrittäjä B ottaa kuiteista kuvan puhelimellaan ja lähettää ne heti kirjanpitäjälleen muutamalla sormenpyyhkäisyllä.

#2 Yrittäjä A on vuosikausia tottunut siihen, että markkinointi hoituu kuukausittaisella yhden palstan ilmoituksella paikallisessa ilmaisjakelulehdessä.

Yrittäjä B tekee saman, mutta käyttää myös muutaman tunnin kuukaudessa yrityksensä kotisivun ja Facebook-sivuston päivittämiseen.

B on lisäksi varmistanut, että yrityksen vanhat kotisivut toimivat kunnolla mobiililaitteissa, ja että yhteystiedot, hinnat ja tarjoukset ovat ajan tasalla.

#3 Yrittäjä A käyttää useita tunteja kuukaudessa paperisten laskujen käsittelyyn, viitenumeroiden näpyttelyyn ja laskujen maksamiseen verkkopankissa.

B saa laskunsa sähköisesti kirjanpito-ohjelmistoonsa, ja maksamisen jälkeen ne kohdistuvat suoraan kirjanpitoon.

Oheiset tapaukset ovat tietysti vain pisara meressä, sillä vastaavia esimerkkejä löytyisi kymmeniä.

Olennaista on hahmottaa, että omaa yritystoimintaa ei kannata jättää kehittämättä vain sen takia, että jokin tietty asia tai työvaihe hoituu jo nyt kelvollisesti.

Rutiinien tehostamisessa nimittäin riittää työsarkaa monella konkarillakin.

Esimerkiksi kirjanpidon avuksi löytyy nykyään jo yksinyrittäjien budjettiinkin soveltuvia ohjelmia, joiden käytön oppii nopeasti ja joista on riisuttu turhat ominaisuudet.

Accountor Go on hyvä esimerkki palvelusta, jolla pääset eroon paperisodasta ja voit käyttää säästyneet tunnit tuottavan työn tekemiseen.

#3 – Ajattelet ulkoistamisen pelkästään menoeränä

Yksinyrittäjän arki on jatkuvaa riskien punnitsemista rahankäytön kanssa.

Yritystoiminta ei usein heti ole kannattavaa, mutta plussan puolelle pitäisi silti päästä nopealla aikataululla.

Koska rahat ovat yrittäjällä tiukassa, jokaista euroa pitää miettiä tarkkaan.

Liian moni yksinyrittäjä miettii silti kulutetun rahan pelkästään menoeränä.

”Tee se itse ja säästä” –mentaliteetti saattaa tässä hetkessä tuntua hyvältä ratkaisulta, mutta pitkällä aikavälillä se ei aina kannata.

Erilaisten rutiinitöiden ulkoistamista mietittäessä yksinyrittäjän kannattaa pohtia eritoten seuraavia asioita:

 • Kuinka paljon minulla on varaa maksaa kuukaudessa muille esimerkiksi markkinointiin tai kirjanpitoon liittyvistä töistä?
 • Jos tekisin kaikki tai ainakin osan näistä töistä itse, kuinka monta työtuntia niihin kuukaudessa kuluisi?
 • Jos voisin käyttää tuon tuntimäärän laskutettavan työn tekemiseen, kuinka paljon voisin kerryttää rahaa kassaan?

Usein tuloksena on se, että käytetty raha maksaa itsensä takaisin. Monia yrittäjiä kuitenkin saattaa askarruttaa se, että toimintoja ulkoistettaessa kuukausittaisia kuluja voi olla vaikea arvioida tarkkaan.

Tämä kannattaakin ottaa esille mahdollisia sopimuksia tehdessä – halutessasi saat usein palvelut myös kiinteällä kuukausihinnalla, jolloin kulujen arvioiminen on helppoa.

Varaa esittely ja kuule lisää Accountor Go -palvelumme hyödyistä juuri sinulle

 
 1. Täyttämällä yhteystietosi pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan
 2. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen
 3. Asiantuntijamme soittaa sovittuna ajankohtana. Avaa sähköpostiisi saamasi linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään.

Accountor Go -palvelu on kehitetty yhdessä yrittäjien kanssa toiminimille ja pienille osakeyhtiöille (1-3 työntekijää, liikevaihto enintään 500t€). Helpolla ohjelmistolla pääset eroon papereiden pyörittämisestä, kirjanpitotiimi ja Accountorin lisäpalvelut tuovat leveät hartiat myös kasvaville yrityksille ja kiinteällä hinnoittelumallilla vältät yllätykset.

Tule asiakkaaksi nyt ja saat avauksen maksutta sekä ensimmäisen kuukauden kirjanpidon ilman veloitusta (säästösi vähintään 178 euroa).

 • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
 • Täytä numero muodossa 040 123 1234