Toiminimen matkakorvaukset – elinkeinonharjoittajan pikaopas

Toiminimen matkakorvaukset – elinkeinonharjoittajan pikaopas

Miten yrittäjän kilometrikorvaus ja päiväraha muodostuvat, kun yritysmuotona on toiminimi?

Toiminimi pystyssä, ensimmäiset työreissut takana ja matkakorvausasiat mietityttävät? Varmasti tuttu tilanne hyvin monelle aloittavalle yksityiselle elinkeinonharjoittajalle.

Tämän takia uuden toiminimen on heti toimintansa alussa hyvä käydä läpi olennaisimmat perusasiat, jotka liittyvät yrittäjän matkakulujen käsittelyyn.

Toiminimiyrittäjänä aloittaessasi huomaat nimittäin nopeasti, että kilometrikorvaus- ja päivärahakäytännöt poikkeavat hieman siitä, mihin saatoit palkansaajana tottua.


Yksityisajoa vai elinkeinotoiminnan ajoa?

Yrittäjän yleisin kulkuneuvo on useimmissa tapauksissa oma auto. Autoilukuluista puhuttaessa olennaisin verottajaa kiinnostava kysymys on se, missä suhteessa omat ajomatkasi jakaantuvat yksityisajoihin ja työajoihin.

Mikäli yli puolet vuoden aikana ajamistasi kilometreistä on työhön liittyvää matkantekoa, auto lasketaan elinkeinotoimintasi varallisuuteen kuuluvaksi.

Tilanteen ollessa toisinpäin auto puolestaan on yksityisvarallisuuttasi.

Tässä vaiheessa on hyvä pitää mielessä, että kotoa työpaikalle tehdyt ajot lasketaan aina yksityisajoiksi. Kotoa asiakkaan luo autoillessasi kyse sen sijaan on työajosta.


Jos auto on elinkeinotoiminnan varallisuutta

Kun yli 50 prosenttia vuosittaisista ajokilometreistäsi on työajoja, auto on elinkeinotoiminnan varallisuutta ja tällöin kirjanpitoon merkataan kaikki autosta syntyvät todelliset kustannukset.

Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi polttoainemaksut, huolto- ja korjauskulut, vakuutusmaksut ja niin edespäin. Muista siis huolehtia talteen kaikki kuitit pienimmistäkin ostoista.

Kaikki liiketoimintaasi liittyvät autokulut vähennetään elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, ja viimeistään tässä yhteydessä yksityisajojen osuus oikaistaan pois yrityksen kuluista.

Yksityisajoihin kuuluvat matkat kodin ja työpaikan välillä voit vähentää henkilökohtaisella, esitäytetyllä veroilmoituksella.

Nämä vähennykset tehdään halvimman mahdollisimman kulkuneuvon tai matkustusvaihtoehdon mukaan – omavastuun osuus on 750 euroa.


Entä jos suurin osa ajoista on yksityisajoja?

Tässä tapauksessa sinulla on oikeus vähentää auton työkäytöstä aiheutuneet todelliset kulut ja/tai tehdä lisävähennys, joka on maksimisuuruudeltaan sama kuin kilometrikorvauskin – 43 senttiä per kilometri (2020).

Esimerkki: Ajat autollasi vuodessa 10 000 kilometriä, joista yksityisajoa on 8000 kilometriä ja elinkeinotoiminnan ajoa 2000 kilometriä. Kun et vie mitään työajojen aiheuttamia kuluja kirjanpitoon, lisävähennyksen suuruus on tällöin

 • 0,43 euroa x 2000 = 860 euroa.

Jos auton todellisia kuluja olisi kuitenkin kirjanpidossa vähennetty esimerkiksi 500 eurolla, lisävähennyksen osuus olisi tässä tapauksessa

 • 860 euroa 500 euroa = 360 euroa.

Lisävähennyksiä ei merkata kirjanpitoon, vaan nämä vähennykset vaaditaan elinkeinotoiminnan veroilmoituksella.

Yksityisajoihin lukeutuvat matkat kodin ja työpaikan välillä voit sen sijaan tässäkin tilanteessa vähentää henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi.


Yksityis- ja työajojen erottelu tapahtuu ajopäiväkirjalla

Verotarkastuksen hetkellä harva asia hymyilyttää toiminimiyrittäjää yhtä paljon kuin säntillisesti täytetty ajopäiväkirja.

Ei ole väliä, kirjaatko elinkeinotoiminnan ajosi ylös paperille vai johonkin sähköiseen työkaluun, kunhan yksityis- ja työkäytön ero sekä seuraavat tiedot käyvät ilmi:

 • ajojen tarkoitus elinkeinotoiminnassasi,
 • matkojen alku- ja päätepiste,
 • ajojen alkamis- ja päättymisajat,
 • matkojen pituus ja
 • matkamittarin lukema kunkin ajon alkaessa ja päättyessä.

Ajopäiväkirjan täyttöön kannattaa suhtautua tarkasti heti alusta alkaen.

Kun vaadit lisävähennystä elinkeinotoiminnan veroilmoitusta täyttäessäsi, sinulla täytyy olla tiedossa kaikki autolla ajetut kilometrit tilikauden aikana.


Työmatkoja koskevat lisävähennykset eli ”toiminimen päivärahat”

Jos työviikkoihisi kuuluu matkustelua, voit saada lisävähennystä myös työmatkojen aiheuttamista lisääntyneistä elantokustannuksista – esimerkiksi normaalia suuremmista ruokailukuluista.

Tässä tapauksessa vähennysten maksimisummat ovat suuruudeltaan samoja kuin palkansaajien koko- ja osapäivärahoissa.

 • Yli 10 tunnin työmatkasta maksettava kokopäiväraha on suuruudeltaan 43 euroa.
 • 6-10 tuntia kestäviä matkoja sen sijaan koskee osapäiväraha, joka on 20 euroa.

Jotta voit saada lisävähennystä, työmatkasi on suuntauduttava vähintään 15 kilometrin etäisyydelle kotoa tai työpaikalta – lähtöpaikastasi riippuen.

Esimerkki: Olet toiminimiyrittäjä ja teet vuoden aikana viisi yli 10 tunnin mittaista työmatkaa ja kolme 6-10 tunnin mittaista työmatkaa.

Mikäli et vähennä mitään työmatkojen aiheuttamia todellisia kuluja kirjanpidossa, lisävähennyksen määrä on tällöin päivärahojen maksimisummia vastaava eli:

 • (5 x 43 euroa) + (3 x 20 euroa) = 275 euroa.

Aivan kuten auton käytössäkin, myös tässä tapauksessa lisävähennykset vaaditaan elinkeinotoiminnan veroilmoituksella.

Lisävähennyksistä löydät runsaasti lisätietoa Verohallinnon syventävistä ohjeista.


Miten matkakorvausten kanssa menetellään Accountor Go –palvelussa?

Toiminimiyrittäjänä kirjaat matkakorvauksia sitä mukaan, kun niitä syntyy, mutta kirjanpitäjälle voit toimittaa tiedot pdf-muodossa vasta tilikauden päätteeksi osoitteeseen go@accountor.fi.

Kirjanpitäjä tekee ilmoitetuista matkakuluista lisävähennyksen yrityksen elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen samalla kun lähettää sen eteenpäin Verottajalle.

Kirjauksia tehdessäsi voit hyödyntää matkalaskupohjaa, jonka voit ladata Excel-muotoisena oheisesta linkistä.

Mikäli kuitenkin aiot nostaa ”matkakorvauksia ” tee se yksityisnostona ja huomiothan että toiminimellä matkakulut otetaan huomioon vasta elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, jonka takia nosto kirjataan normaalisti yksityisnostona kirjanpitoon.


Accountor Go on yksinyrittäjien kanssa yhteistyössä suunniteltu kirjanpitopalvelu, joka sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston sekä ammattikirjanpitäjän avun – aina kiinteällä kuukausihinnallaLue lisää Go-palvelun hyödyistä.

Kuukausi kirjanpitoa ilmaiseksi

 • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
 • Täytä numero muodossa 040 123 1234

Opi lisää Accountor Go -palvelusta

Täytä yhteystietosi ja pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen. Avaa linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään. Asiantuntijamme soittaa sinulle puhelimella tapaamisen alkaessa.

Esittelyä varten tarvitset itsellesi puhelimen, tietokoneen ja internet-yhteyden.

Miksi Accountor Go -palvelun käyttöönotto kannattaa?

 • Alusta asti yksinyrittäjälle suunniteltu palvelu
 • Kiinteä kuukausimaksu ilman yllätyksiä
 • Voit säästää jopa 500 € vuodessa kirjanpitokuluissa
 • Ammattikirjanpitäjä apunasi aina kun tarvitset
 • Pääset eroon paperikuiteista
Tarjous koskee vain uusia Accountor Go asiakkaita.