Yritysverotuksen muutokset – mikä muuttui marraskuussa, mikä vuodenvaihteessa?

Yritysverotuksen muutokset – mikä muuttui marraskuussa, mikä vuodenvaihteessa?

Osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen verotukseen tuli marraskuussa 2017 muutoksia, jotka koskevat muun muassa ennakkoverojen täydentämistä sekä sähköisen ilmoittamisen laajenemista.

Alla käymme tiivistetysti läpi olennaisimmat muutokset, joista pienyrittäjän on syytä olla perillä. Käsittelemme lyhyesti myös joitakin vuoden 2018 puolella tapahtuvia muutoksia.

Yhteisöjen verotuksen muutokset 2017 – nämä muuttuivat marraskuussa

Seuraavat muutokset astuivat voimaan marraskuun alussa, ja ne koskevat osakeyhtiöitä sekä muita yhteisöjä.

Sähköinen ilmoittaminen laajeni

Tuloveroilmoitukset tehdään jatkossa sähköisesti. Mikäli veroilmoitus on kuitenkin ehditty tehdä paperilla ennen marraskuun alkua, sitä ei tarvitse ilmoittaa sähköisesti uudelleen. Myös ennakkoveron hakeminen pitää tehdä marraskuun alusta alkaen verkossa.

Yritysasiakkaat kirjautuvat OmaVero-palveluun Katso-tunnisteella, joten Verohallinto kehottaa kaikkia hankkimaan sellaisen viimeistään nyt. Yrittäjä voi toki valtuuttaa myös kirjanpitäjän hoitamaan sähköiset ilmoitukset. Katso-tunnisteen voi hankkia osoitteessa https://yritys.tunnistus.fi/.

Veroilmoituksen antamisen sekä ennakoiden hakemisen voi jatkossa tehdä paperilla vain erityisistä syistä – esimerkiksi teknisten esteiden takia.

Yhteisöjen ennakkoverotusta koskevat muutokset

Marraskuusta 2017 alkaen osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen ennakontäydennysmaksut korvattiin lisäennakkomenettelyllä, eli verovuoden päättymisen jälkeen määrättävällä ennakolla.

Ennakkoveron täydentämisen muutos laajenee vuoden 2018 marraskuussa koskemaan myös toiminimiyrittäjiä sekä henkilöyhtiöitä, joten heidänkin on hyvä olla asiasta tietoisia.

Lisäennakkoa haetaan verottajalta OmaVero-palvelussa.

Ennen muutosta osakeyhtiöiden oli mahdollista täydentää ennakkojaan korottomasti neljän kuukauden ajan tilikauden päättymisestä lähtien.

Muutoksen jälkeen puuttuville veroille ryhdytään perimään korkoa jo yhden kuukauden kuluttua.

Koska korot alkavat juosta entistä nopeammin, yrittäjän on aiempaa tärkeämpää huolehtia siitä, että maksettavan ennakkoveron määrä vastaa verojen todellista määrää.

Kun lisäennakkoa haetaan tilikauden päättymisen jälkeen OmaVero-palvelussa, päätöksen lisäennakon määrästä saa kouraan samantien.

Verovuoden aikana ennakkoveroa maksetaan aiempaan tapaan erissä. Kun verovuosi on päättynyt, ennakko erääntyy aina yhdessä erässä.

Veroasiointia keskitetään OmaVero-palveluun

Yritysten veroasiointia hoidetaan koko ajan enemmän verkossa, mikä näkyy myös OmaVero- palvelun kehityksessä.

OmaVeroon on lisätty viestinvaihtoon sekä tapahtumien hakuun liittyviä uudistuksia, ja maksujen sekä palautusten näyttämiseen on tehty parannuksia.

Palvelusta löytyy myös uusia toiminnallisuuksia. OmaVerossa voi tällä hetkellä muun muassa tilata verovelkatodistuksen, tehdä maksujärjestelypyynnön tai hakea ennakkoratkaisua tuloverosta, oma- aloitteisista veroista sekä lahjaverosta.

OmaVeron laajenemisesta ja uusista toiminnoista voit lukea lisää Verohallinnon sivuilta.

Muita muutoksia

Myös verojen maksamiseen ja palauttamiseen on tullut muutoksia, jotka koskevat esimerkiksi maksujen kohdentamista sekä käytettäviä viitteitä. Jatkossa tuloverojen maksaminen tapahtuu verolajien omilla viitteillä.

Lisäksi tuloverotuksen koronlaskenta on muuttunut. Jatkossa tuloveroille lasketaan korkoa verovuosittain eikä tilikausittain, ja koroton maksuaika yrityksen verovuoden päättymisen jälkeen on lyhentynyt yhteen kuukauteen.

Näistä sekä kaikista muista yhteisöjen verotusta koskevista muutoksista löydät tarkempaa lisätietoa ja esimerkkejä Verohallinnon verkkomateriaalista.

Myös vuoden 2018 puolella tapahtuu

Marraskuussa voimaan astuneiden muutosten lisäksi myös tulevan vuoden puolella tapahtuu. Tavaramaahantuonnin arvonlisäverotus siirtyy Tullilta Verohallinnolle tammikuun alusta alkaen, ja menettely muuttuu oma-aloitteiseksi. Muutos koskee alv-rekisteriin merkittyjen yritysten tuonteja. Lue Tullin tiedote asiasta.

Myös ennakkoperintärekisterin tietojen tarkistukseen tulee muutoksia. Nyt voimassa olevat tarkistuspäivät – eli 28.2. ja 31.8. – poistuvat helmikuun lopussa.

Ennakkoperintärekisterimerkintä on hyvä tarkistaa aina työ- ja käyttökorvauksia maksaessa, mutta jatkossa tarkistukset on tehtävä vähintään maaliskuun, kesäkuun, syyskuun ja joulukuun ensimmäisenä päivänä. Tätä kohtaa sovelletaan vuoden 2018 syyskuusta alkaen.

Yrittäjän on hyvä laittaa talteen myös uudet kilometrikorvaus- ja päivärahasummat. Vuoden alusta alkaen kilometrikorvaus on 42 senttiä ja kokopäiväraha 42 euroa. Aiemmat lukemat olivat 41 senttiä ja 41 euroa.

Osapäivärahaan sen sijaan ei tullut muutoksia, vaan se on tulevanakin vuonna 19 euroa.

Tulevan vuoden verotuksen muutoksista voit yleisemmällä tasolla lukea lisää esimerkiksi Veronmaksajat.fi:stä.

Varaa esittely ja kuule lisää Accountor Go -palvelumme hyödyistä juuri sinulle

 
  1. Täyttämällä yhteystietosi pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan
  2. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen
  3. Asiantuntijamme soittaa sovittuna ajankohtana. Avaa sähköpostiisi saamasi linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään.

Accountor Go -palvelu on kehitetty yhdessä yrittäjien kanssa toiminimille ja pienille osakeyhtiöille (1-3 työntekijää, liikevaihto enintään 500t€). Helpolla ohjelmistolla pääset eroon papereiden pyörittämisestä, kirjanpitotiimi ja Accountorin lisäpalvelut tuovat leveät hartiat myös kasvaville yrityksille ja kiinteällä hinnoittelumallilla vältät yllätykset.

Tule asiakkaaksi nyt ja saat avauksen maksutta sekä ensimmäisen kuukauden kirjanpidon ilman veloitusta (säästösi vähintään 178 euroa).

  • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
  • Täytä numero muodossa 040 123 1234