Noora Pajuojan Urban Basics syntyi vakavasta sairaudesta toipumisen aikana

Noora Pajuojan Urban Basics syntyi vakavasta sairaudesta toipumisen aikana

Kirjoitus on osa Yrittäjätarinoita-artikkelisarjaa, ja se on julkaistu alkujaan Äiti yrittää -blogissa.

Suomi on täynnä yrittäjätarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuksi. Yrittäjyys todella kantaa Suomea. Yrityksistä alle 10 työntekijän yrityksiä on 264 519 (2016) eli 93,3 prosenttia.

Tässä artikkelisarjassa nostetaan esiin eri alojen kiinnostavia pienyrittäjiä ja heidän tarinansa. He antavat myös omat vinkkinsä yrittäjyyteen artikkelin lopussa.

Nimi: Noora Pajuoja
Yritys: VanillaDesigns Graafinen suunnittelutoimisto / Urban Basics Street&Sportwear.
Toimiala: Graafinen suunnittelu, muotoilu, urheiluvaatteiden maahantuonti, suunnittelu ja tuotanto.
Nettisivut: www.vanilladesigns.fi  ja www.urbanbasics.fi
Facebook: Urban Basics
Instagram:  VanillaDesigns ja Urban Basics

Yrittäjyys tuntui pelottavalta tavalta aloittaa työelämä

Noora Pajuoja ajatteli opiskeluaikoinaan, ettei varmasti ryhdy yrittäjäksi.

“Yrittäjyys vaikutti ulkoapäin katsottuna todella hankalalta ja vaikealta, vastuuta, tekemistä ja ongelmia tuntui olevan paljon, vaikka toisaalta myös käsittämättömän paljon vapautta päättää omasta tahdista”, Noora pohti.

Noora hakeutui vuodeksi palkkatöihin Helsinkiin Canon Finlandin pääkonttorille kuluttajapuolen uusmediakoordinaattoriksi ja sen jälkeen hän työskenteli hetken Adecco Oy:n pääkonttorilla myynti- ja markkinointikoordinaattorina, kunnes halu ryhtyä kokeilemaan uraa täyspäiväisenä yrittäjänä vei voiton ystävän perustaessa omaa yritystään samoihin aikoihin.

“Suunnittelin ystävälleni ensin yritysilmeen, logon ja nettisivut ja perustin heti perään oman graafisen suunnittelun toimistoni VanillaDesignsin kesällä 2006, joka alkoi tarjota näitä palveluita aloittaville yrittäjille”, Noora kertoo

Taivaskaan ei ole rajana visionäärille

Alun epäilyjen jälkeen yrittäjyys kiehtoi Nooraa, koska palkansaajana ei ole mahdollista toteuttaa yhtä monipuolisesti omia visioitaan.

“Polun voi luoda vaikka pystymetsään, jos on vain tahto toteuttaa. Se inspiroi jatkuvasti jatkamaan. Mennyt on oppitunti, nykyhetki lahja ja tulevaisuus syy jatkaa eteenpäin”, Noora sanoo.

Yrittäjänä sai kaksi ammattia kertaheitolla

Yllätyksenä yrittäjyydessä Nooralle tuli se, että tavallaan sai kaksi ammattia samalla kertaa. Yrittäjyyden ja graafisen suunnittelijan työn. Yrittäjyys sinänsä on jo yksi iso työmaa, jonka päälle tehdään vielä sitten se oman alan elinkeino. Näiden kahden yhdistäminen ja niiden yhteensulautuminen vei oman aikansa.

Toinen yritys syntyi vakavan sairastumisen jälkeen

Nooran toinen yritys Urban Basics syntyi graafisen suunnittelutoimiston toiminnan ollessa jo käynnissä.

“Sen osalta kaikki alkoi vuonna 2015, kun olin toipumassa vakavasta sairaudesta. Oli epävarmaa, miten pystyisin palaamaan omaan työhöni graafisen suunnittelun pariin tietokoneelle, koska ruudun katsominen aiheutti kovia päänsärkykohtauksia ja silmien kautta tuleva valo saattoi tehdä olon tuntikausiksi todella huonoksi. Olo oli aika epätoivoinen ja pelokaskin, enkö voisikaan enää jatkaa omaa yritystäni, sitä tärkeää itse luotua asiaa joka vuosien varrella on tuonut iloa, onnea ja oppimista elämään?”, Noora taustoittaa toisen yrityksen syntyä.

Värien ja mielialan vaikutus toipumiseen inspiroi uuteen alkuun

Fysioterapiassa elämää pohtiessaan Noora huomasi, että värikkäät treenivaatteet toivat itselle jaksamista jatkaa uudella motivaatiolla eteenpäin. Hän sai uutta virtaa ja energiaa hyvin istuvista housuista, värikkäistä kuoseista tai yksityiskohdista, jotka hymyilyttivät. “Mietin tuolloin sitä, miten tärkeää värit ja liike ihmiselle on”, Noora pohtii.

Tiukkapipoisen treenauksen sijaan Noora kannustaa ihmisiä liikkumaan kaikilla aisteillaan. Värien ja liikkumisen vapauden vaikutus Nooran mielialaan ja toipumiseen oli käsittämättömän suuri. Sieltä jostakin nousi sitten ajatus luoda jotakin omaa, jotakin joka piristäisi ja toisi väriä elämään toipilasvaiheessa. Näin syntyi Urban Basics Street&Sportwear.

“Vähitellen toivuin täysin toimintakuntoon sairaudestani, mutta työskentely graafisen suunnittelun parissa oli pitkään hankalaa tietokoneen valon aiheuttamien hermosto-oireiden takia. Yhtenä aamuna merenrannalla kävellessäni mietin, miten paljon nautin juuri nyt tästä hetkestä. Siitä, kun saan liikkua, toimia ja tehdä asioita. Kuulla askelten äänen rantahiekalla, tuntea kasvoilla pyyhkivän merituulen. Päätin tuolloin keskittyä täysillä siihen, mikä mielessäni jo kyti sloganin muodossa: ”Enjoy every movement!”, Noora iloitsee.

”Urban Basics Street&Sportwear on värikästä räiskettä, liikkumisen iloa, rosoa ja riemua. Hetkestä nauttimista, kepeää ja kevyttä otetta, uskallusta ja innostumista.”

Yrittäjyys on opettanut toimeen tarttumista ja ongelmanratkaisukykyä

Noora kokee yrittäjyyden tuoneen hänelle varmuutta kohdata erilaisia tilanteita ja tutustua vieraisiin ihmisiin nopeasti ja varauksetta. Tämä on tehnyt elämästä vapautuneempaa ja avannut valtavasti uusia hienoja oivalluksia eri alojen ihmisten kautta.

“Yrittäjyys on parhaimmillaan juuri sitä, että unelmat ovat vain asioita joita aletaan tavoitella. Epäonnistumista ei kannata pelätä liikaa, se kannattaa aina ajatella toisinpäin yritykseksi onnistua”, Noora kannustaa.

Vastoinkäymisten vuosi 2017 sai Nooran nöyräksi ja polvilleen

Noora perheineen kohtasi vuonna 2017 haasteita, jotka nostivat sanan yrittäminen aivan uusiin mittasuhteisiin. Perhe oli valmistellut muuttoa miehen työn perässä vuoden ajan Kotkasta Pohjois-Karjalaan, omaan kotikaupunkiin.

Koska muutokset olivat isoja, Nooran mies pyysi uutta työpaikkaa tekemään alustavan työllistämislupauksen kirjallisena, että he todella työllistävät hänet, jos perhe ryhtyy tekemään muutoksia asunnon myynnin ja irtisanoutumisen kanssa. Lapset olivat tuolloin 11 kuukautta ja 4 vuotta.

Muutto uudelle paikkakunnalle luottaen, että elämä kantaa

“Mieheni irtisanoutui hyvästä työstään 7 vuoden jälkeen Suomen kolmanneksi suurimman rakennesuunnitteluyrityksen listoilla. Hyvästelimme lapsille rakkaat synnyinseudut ja suuntasimme kohti Pohjois-Karjalaa. Aloimme rakentaa taloa ja tulevaisuutta perheellemme muutoksien keskellä, kaikkeen hyvään uskoen ja luottaen että elämä kyllä kantaa. Itse olin lasten kanssa hoitovapaalla yritysteni pyöriessä taustalla. Muutimme puoleksi vuodeksi 40 neliön kaksioon ja vuokrasimme kaksi varastoa huonekaluillemme.”

”Sanomattakin selvää, että alku oli henkisesti ja fyysisesti melko rankkaa pienten lasten kanssa ja sairastelut piinasivat asettumistamme. Mieheni kuitenkin aloitti uudessa työpaikassa hyvillä mielin, kesäkuun alussa tietenkin uuden työnantajan toiveen mukaan ja kesä meni ilman lomia uuden työn, rakennusprojektin ja lasten kanssa totutellessa uuteen elämään”, Noora muistelee.

Miehen yllättävä irtisanominen järkytti perheen arkea

Viimeinen päivä elokuuta Nooran mies soitti ja sanoi: ”Meidän pahin pelkomme toteutuu, minä saan potkut.”

3 kuukauden työskentelyn jälkeen sähköpostiin kilahti ennakoimaton kutsu tulla palaveriin asianajajan kanssa. “Tuntui että maailmani kaatuu silmieni edessä täysin pirstaleiksi”, Noora muistelee tuota hetkeä.

“Irtisanomisilmoitus iskettiin nenän eteen, mieheni haukuttiin aivan asiattomalla tavalla. Mieheni sanoi, että nyt hidastetaan vähän. Hänellä on kaksi lasta, rakenteilla oleva talo, takana iso muutto toiselta puolelta Suomea tämän työpaikan takia jota hänelle tarjositte, vaimo hoitovapaalla ja hän perheen ainoa elättäjä.”

”Asumme vuokrakaksiossa, lapset ovat kotona ja me olemme luopuneet kaikesta ollaksemme nyt täällä. Hän ei allekirjoita mitään ennen kunnollisia syitä ja soittoa liittoon. Syy kirjattiin paperiin heti, tyytymättömyys. Pienkerrostalon, jota hän suunnitteli olisi pitänyt valmistua 6 viikossa, eikä hän ollut sitä pystynyt tekemään.”

”Tosin mitään aikataulua ei ollut alunperinkään annettu, perehdytystä ei oltu annettu eikä missään vaiheessa oltu käyty seuraamassa kohteen edistymistä, jonka perusteella sitten irtisanominen tehtiin. Alasta tietämättömille tiedoksi, että 6 viikon aikataulu kyseiselle kohteelle ei ole edes mahdollinen. Se selvitettiin jälkikäteen monesta paikasta elementtitehtaita myöten, mutta tuota työpaikkaa ei enää pelastanut mikään.”

”Me jäimme paluumuuttomme kanssa aivan rotkon pohjalle itkemään. Mieheni oli irtisanomisestaan niin järkyttynyt, ettei osannut tilaisuudessa edes suuttua, vaan vei sen loppuun asti kohteliaasti hänet haukkuneet johtajat kätellen. Jälkikäteen hän sanoo, että tilanne tuli niin äkkiä ettei pettymykseltä ja epäuskoiselta olotilaltaan tiennyt kuinka tilanteessa täytyisi edes toimia”, Noora kertoo.

Taistelutahto syntyi keskeneräisellä rakennustyömaalla

Seuraavana aamuna Noora perheineen suuntasi rakennukselle, jonka keskeneräisten laattakasojen keskelle hän romahti itkemään kuopus sylissään. He kiipesivät yläkertaan tyttären kanssa katsomaan hänen pientä vinokattoista huonetta, jonka kattoon oli suunniteltu liimattavan pimeässä hohtavat tähtitarrat. Tyttö katsoi Nooraa vakavana: ”Me ei taideta koskaan muuttaakaan tänne asumaan äiti.” Niitä pieniä kasvoja siinä kaiken oman pään sisällä vellovan myrskyn keskellä katsoessaan Noorassa nousi esiin jokin tiikerin raivo, jokin sellainen voima, joka otti joka solusta otteen ja puhalsi viiman tavoin lävitse. Se tunne oli taisteluntahto. ”Ei vielä luovuteta.” Sanoin ehkä eniten itselleni muun perheen kuullen.

“Tiedätkö, se on uskomaton tunne elämässä, kun seisot siinä kuilun reunalla ja tajuat että voit ihan oikeasti menettää kaiken. Sinulla saattaa olla jalassa vielä merkkikengät ja puristat rystyset valkeina kivaa käsilaukkua, mutta ne ovat vain jäänteitä menneestä. Ulkoisten tekijöiden perusteella ei voi määritellä senhetkistä hädän tilaa, se voi olla todellinen.”

Pakko on hyvä motivaattori

“Siitä eteenpäin alkoi elämässä puhaltaa uusi tuuli, nimeltä nyt on pakko toimia. Olin pyörittänyt omaa Urban Basics Street&Sportwearin maahantuonnin, suunnittelun ja tuottamisen urheiluvaatepuolen myyntiä sekä esittelyitä jo jonkun aikaa ja koska kiinnostusta ja kyselyä siltä puolelta tuli vähän väliä muutenkin, ajattelin että nyt olisi kertakaikkisen oikea aika nousta taistoon ja julkaista verkkokauppa, jonne saisin tuotua tuotteita yhteen paikkaan ja jossa voisin toimia taustalla tämän käsittämättömän tilanteen keskellä. Pienessä kaksiossa laitettiin tuotekuvaukset käyntiin, käsiteltiin kuvia, juotiin kahvia, uskottiin hulluun tekemiseen ja siihen että ei anneta kaiken ainakaan taistelematta kaatua”, Noora kertoo.

Tuhon partaalta taistellen tähän hetkeen

“Pankki piti saada vakuutettua siitä, että he antavat lainan rakennusajan loppuun saakka, vaikka tilanne olikin muuttunut. Soturin miekka sivalti kuitenkin läpi sakean ilman ja verkkokauppa starttasi ja asiat soljuivat hiljalleen kohti parempaa kovan työntekemisen merkeissä. Mieheni palasi entiseen työpaikkaansa Kotkaan, josta he neuvottelivat hänelle etäsopimuksen, tavallaan ojensivat suuresti käden vanhalle työntekijälleen jota eivät halunneet jättää pulaan. Hatunnosto Sitowise Group Finland Oy:lle kaikesta tuesta, jota olemme hädän keskellä sieltä saaneet. Jotkut suuryrityksetkin osaavat olla inhimillisiä ja toimia ihmisen kokoisesti silloin kun sitä tarvitaan. Perheemme keikkui tuhon partaalta äärirajoja kolkutellen tähän hetkeen, jossa etsimme nyt oikeaa suuntaa jatkaa eteenpäin kaikesta koetusta. Ja vieläkin pyristelemme, vähitellen, mutta joka päivä eteenpäin. Että saisimme liimata viimein vinokattoon ne tähtitarrat”, Noora toteaa.

Motto: Anna unelmiesi olla aina suurempia kuin pelkojesi.

Nooran vinkit ja tavoitteet

Tekisitkö jotain toisin yrityksen alkumetreillä?

”Yrityksen perustamisvuonna 2006 maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Silloin ei ollut yhtä laajaa skaalaa some-kanavia käytössä, eikä tekniikka niin hienosti valjastettuna yrittäjän tarpeisiin kuin tänä päivänä. Taaksepäin ajateltuna lähtisin ehkä rohkeammin verkostoitumaan ja etsimään alan osaajia ympärilleni, kuin mitä tuolloin osasin tehdä.”

Mikä inspiroi sinua eniten yritystoiminnassasi?

”Minua inspiroi mahdollisuus luoda uutta, kehittyä jatkuvasti eteenpäin, tuottaa iloa ja onnistumisen tunteita myös ympärillä oleville ihmisille.”

Miten pidät ammattitaitoasi yllä?

”Jatkuva opiskelu on tullut tutuksi, niin netin kautta tutoriaaleja katsoen kuin koulunpenkkiä kuluttaen. Aloitin juuri YAMK-tutkinnon suorittamisen Design Making muotoilijaksi, tarkoituksenani kehittää yritysteni liiketoimintaa taas uudelle tasolle sen myötä. Erityisesti materiaalilähtöinen kokeileva muotoilu, sekä uudet ekologiset ja innovatiiviset tuotteet, joita voisin tuoda yritykseni toimintaan mukaan kiinnostavat kovasti.”

Mistä saat tukea ja neuvoa yritystoimintaasi?

”Parasta tukea saan toisista yrittäjistä. Kuulun Suomen Yrittäjien järjestöön ja osallistun aktiivisesti sen paikkakuntakohtaisiin Nuorten Yrittäjien tapahtumiin, sekä paikallisjärjestön tilaisuuksiin. Lisäksi netissä toimiva Naisyrittäjien verkosto on yksi suuri nostetta ja neuvoja antava taustatuki toiminnalle.”

Tärkein neuvosi uusille yrittäjille?

”Keep the dream, but keep it real. Yrittäjyys on laji, jossa helposti näkee sen miksi sanotaan, että sinnikkyys palkitaan. Suuretkaan visiot eivät toimi ilman kovaa työtä ja asioiden eteenpäinviemistä, vaikka vain pienikin askel kerrallaan kunhan vain teet eteenpäin. Tärkeintä on, älä pysähdy. Tee eteenpäin. Luo verkostoja, ole näkyvillä, ole saatavilla. Usko omaan juttuusi, tunne oma asiasi. Tee siitä mahtava, näytä että se mitä teet on kaiken panostuksen arvoista. Tee kaikki täydellä sydämellä, niin saat takaisin moninverroin enemmän kuin uskotkaan. Nauti seikkailusta, tämä on sinun polkusi!”

Miten koet yrittäjän paperiasiat ja hallinnon?

”Hyvä kirjanpitäjä heti alusta alkaen, napakka aloituspalaveri yrittäjän velvollisuuksista, selkeät aineistojen palautuspäivämäärät ja maksupäivät itsellä tiedossa niin pääsee hyvään alkuun ilman turhaa ylimääräistä verotusasioiden pänttäämistä. Vähän väliä kannattaa kuitenkin palautella mieleen yrittäjän vastuuasioita myös näissä, mutta kirjanpitäjä on aloittavan yrittäjän ystävä numero yksi.”

Minkälainen on unelmapäiväsi yrittäjänä?

”Rauhallinen aamu, kaksi kuppia hyvää vahvaa kahvia, toimiva tietokone, innostavia työtehtäviä, uusien tuotteiden testausta päivällä salilla, tuoteuutuuksien suunnittelua ja olo että ehtii, pystyy ja osaa. Tällä hetkellä unelmieni työpäivä olisi myös osallistuminen urheilumessuille, jossa pääsisi hypistelemään ja tunnustelemaan urheilumuodin maailmaa ihan paikan päälle. Se kenties koittaa jo Münchenin ISPO 2019 messuilla ensi vuoden puolella.”

Missä näet itsesi 5 vuoden päästä yrityksesi osalta?

”Mielenkiinnolla odotan tätä itsekin! Viimeiset viisi vuotta ovat olleet niin suurten muutosten aikaa, että jos sama jatkuu eteenpäin voi siellä odottaa ihan mitä tahansa. Toki toivon, että saan mahtavia ideoita joita pystyn kehittämään ja jalostamaan eteenpäin oman opiskeluni kautta, sekä että yritysteni toiminnassa tämä kehitys näkyy inspiroivina tuotteina ja palveluina myös viiden vuoden päästä.”

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Saan tehdä työtä, jonka voin yhdistää omaan elämäntilanteeseeni joustavasti. Terveys, perhe, tasapainoinen arki ja liikkuminen, tämä on se kehä jossa jokainen osa-alue ruokkii toinen toistaan ja auttaa jaksamaan ja olemaan onnellinen. Hyvän kahvin äärellä syntyy myös hienoja oivalluksia, se taitaa siis olla myös yksi yritystoimintaani suuresti ruokkivista elämän eliksiireistä ja inspiraation lähteistä, jonka vaikutusta ei voi aliarvioida. :)”

Artikkelin kuvat: Suvi Palosaari
Teksti: Heidi Ekholm-Talas / Äiti Yrittää

Varaa esittely ja kuule lisää Accountor Go -palvelumme hyödyistä juuri sinulle

 
  1. Täyttämällä yhteystietosi pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan
  2. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen
  3. Asiantuntijamme soittaa sovittuna ajankohtana. Avaa sähköpostiisi saamasi linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään.

Accountor Go -palvelu on kehitetty yhdessä yrittäjien kanssa toiminimille ja pienille osakeyhtiöille (1-3 työntekijää, liikevaihto enintään 500t€). Helpolla ohjelmistolla pääset eroon papereiden pyörittämisestä, kirjanpitotiimi ja Accountorin lisäpalvelut tuovat leveät hartiat myös kasvaville yrityksille ja kiinteällä hinnoittelumallilla vältät yllätykset.

Tule asiakkaaksi nyt ja saat avauksen maksutta sekä ensimmäisen kuukauden kirjanpidon ilman veloitusta (säästösi vähintään 178 euroa).

  • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
  • Täytä numero muodossa 040 123 1234