Toiminimen ennakkovero

Toiminimen ennakkovero

Miten aloittava toiminimiyrittäjä maksaa veronsa?

Palkansaajana olet saattanut tottua siihen, että työtuloihin liittyviä verotusasioita ei tarvitse vuoden aikana kovin montaa kertaa miettiä.

Usein riittää, että toimitat verokortin työpaikkasi palkkahallintoon ja huolehdit myöhemmin mahdollisten verovähennysten tekemisestä.

Yrittäjänä aloittaessasi tilanne ei ole aivan näin yksinkertainen. Siksi ei ole ihme, että ennakkoveron maksaminen ja siihen liittyvät käytännöt kuuluvat yleisimpiin aloittavien yrittäjien pohdinnan kohteisiin.

Tässä tekstissä vastaamme selkokielisesti tavanomaisimpiin toiminimen ennakkoveroa koskeviin kysymyksiin.

Mitä tarkoittaa toiminimen ennakkovero?

Ennakkoverosta puhutaan silloin, kun toiminimiyrittäjänä maksat tienaamistasi tuloista veroa etukäteen. Ennakkovero on siis nimitys etukäteen maksettavalle tuloverolle.

Toiminimen perustamisilmoitusta täyttäessäsi sinulta kysytään arviota ensimmäisen tilikautesi tuloksesta. Toiminimen ennakkoveron suuruus perustuu tähän tekemääsi arvioon.

Jos arvioit, että liiketoimintasi tulos on esimerkiksi 20 000 euroa, maksat ennakkoveroa tämän summan perusteella. Koska kyseessä on arvio, se ei tietenkään aina osu oikeaan.

Mitä tapahtuu, jos tulosarvio näyttää menevän aivan päin honkia?

Mikäli tienaatkin enemmän kuin arvioit, maksamiesi ennakkoverojen summa jää vuoden aikana liian pieneksi. Tällöin joudut täydentämään puuttuvia veroja eli maksamaan täydennysmaksua.

Jos et täydennyksilläkään saa puuttuvia veroeuroja kuitattua, saat kontollesi korolliset jäännösverot.

(Pienistä jäännösveroista ei kuitenkaan käytännössä korkoa kerry, sillä alle 10 000 euron summissa jäännösveron korko on vain 0,5 prosenttia, ja lasketusta korosta vähennetään aina 20 euroa.)

Tilanteissa joissa yliarvioit tuloksesi, saat puolestaan maksettavaksesi liikaa ennakkoveroa. Tällöin ikään kuin maksat veroa rahasta, jota et koskaan tienaakaan.

Saat tietysti liikaa maksamasi verot takaisin veronpalautuksina, mutta siihen kuluu aikaa. Todennäköisesti rahoille olisi parempaa käyttöä toiminimesi pankkitilillä.

Tästä syystä liiketoiminnan tulosta ei missään nimessä kannata yliarvioida, vaan sinun tulisi pyrkiä mahdollisimman realistiseen arvioon tulotasostasi.

Jos tienestien ennustaminen etukäteen tuntuu mahdottomalta, arvioi mieluummin alakanttiin.

Monesti omien tulojen ennustaminen on hyvin hankalaa, koska yritystoimintaa käynnistellessä esimerkiksi asiakasmääriä on vaikea ennustaa.

Voit kuitenkin onneksi täsmentää metsään mennyttä tulosarviota Verohallinnolle – tästä kerromme lisää hieman alempana.

Yritystoiminnan jatkuessa Verohallinto määrittää ennakkoverot toiminimen aiempien vuosien tuloshistorian perusteella.

Jos sinulle ei ole selvää, mistä toiminimen tulos muodostuu, voit tutustua esimerkiksi tähän toiminimen palkkaa käsittelevään tekstiin.

Huom. Ennakkoverojen täydentäminen muuttui toiminimiyrittäjillä marraskuussa 2018. Uusi käytäntö on jo voimassa osakeyhtiöillä, ja siitä voit lukea lisää yritysverotuksen muutoksia koskevasta tekstistä.

Miten toiminimen ennakkoveron maksaminen tapahtuu?

Kun olet toiminimeä perustaessasi arvioinut liiketoimintasi tuloksen, Verohallinto lähettää sinulle postissa ennakkoveromaksulappuja ja maksat veroa erissä pitkin vuotta.

Halutessasi ennakkoveron maksaminen onnistuu kuitenkin myös e-laskulla tai suoramaksulla.

Jos kuitenkin päätät tehdä toiminimen kirjanpidon itse, maksat veroa 2, 3, 6 tai 12:ssa erässä riippuen ennakkoveron määrästä.

Jos ennakkoveron määrä on esimerkiksi 500-1700, maksueriä on kolme: helmikuussa, heinäkuussa ja marraskuussa. Eräpäivä on kunkin kuukauden 23. päivä. Maksuerien määrää koskevan taulukon löydät Verohallinnon sivuilta.

Pienin mahdollinen ennakkoveron määrä on 170 euroa. Tätä pienemmistä summista verot lasketaan vasta lopullisessa verotuksessa.

Myöhässä maksetusta ennakkoverosta joudut pulittamaan viivekorkoa.

Kuinka ennakkoveron määrää voi etukäteen arvioida?

Voit arvioida maksettavaksesi tulevan ennakkoveron määrää Verohallinnon veroprosenttilaskurilla. Syötä arvioimasi toiminimen tulo kohtaan ”Ennakonkannon alaiset ansiotulot”.

Kun olet syöttänyt tiedot laskuriin, näet suuntaa-antavan arvion toiminimen ennakkoveron määrästä kohdassa ”Koko vuoden verot ja maksut yhteensä”.

Muista toki ilmoittaa laskurille myös muut mahdolliset tulosi tai etuutesi, sillä nekin vaikuttavat toiminimen verotukseen ja veron määrän laskemiseen. Toiminimellä tienaamasi tulot verotetaan yhdessä muiden tulojesi kanssa.

Jos siis yrität vain sivutoimisesti palkkatyön ohessa, joudut varaamaan pienestäkin toiminimen tulosta suhteellisen ison siivun tuloverojen maksamiseen. Tätäkin prosenttiosuutta voit arvioida ennakkoverolaskurin avulla.

Muista, että pienimuotoisessa ja sivutoimisessa yritystoiminnassa toiminimen tulot voidaan huomioida myös palkkatulon verokortilla. Tällöin et saa postitse ennakkoverolappuja vaan maksat kyseisen verojen osuuden palkastasi.

Miten toiminimen ennakkoveron muutos tehdään?

Pieleen mennyttä arviota toiminimen tuloksesta voi muuttaa helposti monella eri tavalla.

Toiminimen ennakkoveron muutos onnistuu esimerkiksi netissä Verokortti verkossa -palvelussa sekä tarvittaessa paperilomakkeella. Verkkoasiointia varten tarvitset luonnollisesti verkkopankkitunnukset tai muun sähköisen varmenteen.

Voit myös soittaa Verohallinnon ylläpitämään toiminimiyrittäjien palvelunumeroon (029 497 004) tai yksinkertaisesti vain vierailla vanhan ajan malliin asioimassa paikallisessa verotoimistossasi.

Muistilista toiminimen ennakkoverosta

 • Aloittavana toiminimiyrittäjänä maksat tuloksestasi tuloveroa ennakkoon itse tekemäsi arvion perusteella. Tällöin puhutaan ennakkoveron maksamisesta.
 • Pyri realistiseen arvioon, äläkä missään nimessä ainakaan yliarvioi tulojasi. Tällöin maksat liikaa ennakkoveroa ja joudut odottelemaan veronpalautuksia hyvän tovin.
 • Jos tekemäsi tuloarvio näyttää menevän metsään, täsmennä sitä Verohallinnolle.
 • Mikäli ennakkoverojen maksaminen askarruttaa, kysy apua kirjanpitäjältäsi. Hän on paras neuvonantajasi liiketoiminnan aloittamista koskevissa asioissa.

Oletko perustamassa toiminimeä?


Accountor Go on yksinyrittäjien kanssa yhteistyössä suunniteltu kirjanpitopalvelu, joka sisältää helppokäyttöisen ohjelmiston sekä ammattikirjanpitäjän tuen – aina kiinteällä kuukausihinnalla. Lue lisää Go-palvelun hyödyistä.

Kuukausi kirjanpitoa ilmaiseksi

 • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
 • Täytä numero muodossa 040 123 1234

Opi lisää Accountor Go -palvelusta

Täytä yhteystietosi ja pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen. Avaa linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään. Asiantuntijamme soittaa sinulle puhelimella tapaamisen alkaessa.

Esittelyä varten tarvitset itsellesi puhelimen, tietokoneen ja internet-yhteyden.

Miksi Accountor Go -palvelun käyttöönotto kannattaa?

 • Alusta asti yksinyrittäjälle suunniteltu palvelu
 • Kiinteä kuukausimaksu ilman yllätyksiä
 • Voit säästää jopa 500 € vuodessa kirjanpitokuluissa
 • Ammattikirjanpitäjä apunasi aina kun tarvitset
 • Pääset eroon paperikuiteista
Tarjous koskee vain uusia Accountor Go asiakkaita.