Tilitoimiston vaihto – 3 tilannetta joissa sitä kannattaa harkita vakavasti

Tilitoimiston vaihto – 3 tilannetta joissa sitä kannattaa harkita vakavasti

Tilitoimiston vaihto tai kirjanpitäjän vaihtaminen on asia, joka pyörinee aika ajoin monen yksinyrittäjän mielessä. Usein vaihto jää kuitenkin toteuttamatta tai ainakin sitä pitkitetään tarpeettomasti. Tämä ei ole ihme, sillä tilitoimiston vaihtaminen mielletään usein hankalaksi ja aikaa vieväksi operaatioksi, jossa pitäisi itse ottaa selkoa kymmenistä vaihtoon liittyvistä asioista.

Hyvin toimiva yhteistyö kirjanpitäjän kanssa on kuitenkin yksinyrittäjän näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää:

  • liiketoiminnasta tulee sujuvaa,
  • se tuo mielenrauhaa yrittäjälle, ja
  • vapauttaa lisää aikaa varsinaisten töiden tekemiseen.

Siksi tilitoimiston vaihto on harkitsemisen arvoista, jos palautteesta ja kehitysehdotuksista huolimatta yhteistyö ei lähde sujumaan toivotulla tavalla.

Yrittäjän kannalta hyvä uutinen on se, että tilistoimiston vaihtoa harkitessa et ole asian kanssa yksin. Asiantunteva tilitoimisto osaa kertoa sinulle tarkasti, mitä kaikkia asioita vaihtamisessa tulee ottaa huomioon. Tilitoimistoissa on töissä taloushallintoalan ammattilaisia, joten sinun ei tarvitse sellainen olla.

Mutta mitä syitä yrittäjillä sitten on tilitoimiston vaihtamiseen? Olemme työssämme keskustelleet kymmenien yksinyrittäjien kanssa niistä asioista, joiden takia he ovat ainakin joskus harkinneet asiaa.

Onko jokin alla kuvailluista tilanteista itsellesi tuttu?


1. Kommunikointi kirjanpitäjän kanssa takkuaa

Yksinyrittäjän kannalta yhteydenpidossa tilitoimiston kanssa on kaksi hyvin olennaista asiaa. Jos tarvitset apua kirjanpidon kysymyksissä, kirjanpitäjä pitäisi tarvittaessa saada langan päähän nopeasti eikä vasta ylihuomenna. Lisäksi saatujen vastausten tulisi olla mahdollisimman selkeitä ja ymmärrettäviä.

Tilitoimistojen palvelut ovat usein erittäin kattavia, mutta varsinkin yksinyrittäjät lähtevät kirjanpidon ulkoistamisessa hyvin pienestä liikkeelle. Kun kommunikaatio kirjanpitäjän kanssa sujuu jouhevasti ja turhasta ammattijargonista riisutulla kielellä, on helpompi varmistua siitä, että maksaa vain tarvitsemistaan palveluista.

Itselle sopivaa tilitoimistoa miettiessä kannattaakin hintojen lisäksi ottaa selvää siitä, millaisia asiakkuuksia toimistolla on hoidossa. Usein yksinyrittäjälle paras kirjanpitäjä on sellainen, jolla on jo entuudestaan paljon itsenäisiä puurtajia asiakkainaan. Tällöin esittämäsi kysymykset ovat todennäköisesti sellaisia, joihin kirjanpitäjä on tottunut jatkuvasti vastaamaan.


2. Tilitoimiston digivalmiudet jättävät petraamisen varaa

Tilitoimistoala digitalisoituu hurjaa vauhtia, mikä on hieno asia myös yksinyrittäjän kannalta. Automaation myötä oma taloushallinto on nimittäin mahdollista sähköistää paljon edullisemmin kuin vielä joitain vuosia sitten.

Yrittäjälle tilanne on kuitenkin sikäli haastava, että lähes kaikki tilitoimistot tuntuvat markkinoivan itseään erilaisten sähköisten palveluiden edelläkävijöinä. Isommilla tilitoimistoilla palvelujen kirjo saattaakin olla erittäin laaja. Kannattaa silti varmistaa, että palveluvalikoima sisältää myös nimenomaan yksinyrittäjille räätälöityjä sähköisen taloushallinnon ratkaisuja. Markkinoilta löytyy jo esimerkiksi varta vasten yksinyrittäjille suunniteltuja ohjelmistoja, jotka on riisuttu heidän kannaltaan turhista ominaisuuksista.

accountor-tilitoimiston-vaihto-laskin

Kaikki tilitoimistot eivät kuitenkaan ole vielä niin digiketteriä, että ne osaisivat suositella asiakkailleen uusimpiasähköisiä palveluita. Omaa kirjanpitäjää tai tilitoimistoa kannattaakin vertailla muihin vastaavankokoisiin tai –hintaisiin toimijoihin.

Onhan saatavana samat sähköiset palvelut kuin muillakin, ja pystytkö hoitamaan sähköisesti ne kirjanpidon työvaiheet, jotka itse haluat? Onnistuuko esimerkiksi kuittien lähettäminen kirjanpitäjälle puhelimitse?

Jos vastaus johonkin yllä olevista kysymyksistä on ei, asia kannattaa ottaa puheeksi nykyisen kirjanpitäjäsi kanssa.


3. Kirjanpidon kuluja on vaikea ennustaa etukäteen

Kulujen pitäminen kurissa on tärkeää jokaiselle yksinyrittäjälle, ja yllättävät lisämenot aiheuttavat aina ylimääräistä tuskailua. Myös tilitoimiston laskun saapuessa tulisi aina olla sataprosenttisesti perillä siitä, mistä kaikesta loppusumma koostuu.

Usein ongelmia ei ole, kun jo sopimusta tehdessä on käyty tarkkaan läpi tilitoimiston hinnat ja veloitusmallit. Jos tämä vaihe on kuitenkin unohdettu, laskulle saattaa ilmaantua lisäveloitusten muodossa ikäviä yllätyksiä, joista yrittäjällä ei ollut ennalta tietoa.

tilitoimiston-vaihto-saasta-rahaa

Kokemustemme perusteella yksinyrittäjät arvostavat sitä, että taloushallinnon kustannukset voi ennakoida ja laskea tarkasti pitkälle tulevaisuuteen. Tämä helpottaa budjetointia ja pitää ylimääräiset lisäkulut poissa omaa liiketoimintaa nakertamasta.

Näistä syistä myös Accountor Go -palvelulle on määritelty kiinteä kuukausihinta. 89 eurolla saat käyttöösi varta vasten yksinyrittäjille rakennetun helppokäyttöisen ohjelman ja ammattikirjanpitäjän avun. Tilinpäätös ja vuodenvaihdeilmoitukset maksavat 149 euroa vuodessa.

Palvelun tarkoitus on vapauttaa yksinyrittäjä kirjanpidon ja kuittien käsittelyn aikaa vievistä rutiinitöistä. Samalla kirjanpito pysyy jatkuvasti ajantasaisena, ja rahatilanne on koko ajan nähtävillä.


Lopuksi

Kuten jo alussa totesimme, ennen vaihtamista suosittelemme antamaan nykyiselle tilitoimistollesi runsaasti palautetta ja kehitysehdotuksia siitä, kuinka voisit olla vielä tyytyväisempi asiakas. Jos asiat eivät kuitenkaan muutu, vaihto saattaa olla ajankohtainen.


Lue myös:

Varaa esittely ja kuule lisää Accountor Go -palvelumme hyödyistä juuri sinulle

 
  1. Täyttämällä yhteystietosi pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan
  2. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen
  3. Asiantuntijamme soittaa sovittuna ajankohtana. Avaa sähköpostiisi saamasi linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään.

Accountor Go -palvelu on kehitetty yhdessä yrittäjien kanssa toiminimille ja pienille osakeyhtiöille (1-3 työntekijää, liikevaihto enintään 500t€). Helpolla ohjelmistolla pääset eroon papereiden pyörittämisestä, kirjanpitotiimi ja Accountorin lisäpalvelut tuovat leveät hartiat myös kasvaville yrityksille ja kiinteällä hinnoittelumallilla vältät yllätykset.

Tule asiakkaaksi nyt ja saat avauksen maksutta sekä ensimmäisen kuukauden kirjanpidon ilman veloitusta (säästösi vähintään 178 euroa).

  • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
  • Täytä numero muodossa 040 123 1234