Omat varat ja yrityksen varat – mitä aloittavan yrittäjän pitää muistaa?

Omat varat ja yrityksen varat – mitä aloittavan yrittäjän pitää muistaa?

Rahan siirto & omaisuuden myyminen yrittäjän ja yrityksen välillä

Rahan liikuttelu oman lompakon ja yrityksen tilin välillä on asia, joka askarruttanee monia aloittavia yrittäjiä. Rahan ottamiseen ja verotukseen vaikuttaa suuresti yritysmuoto, joten käsittelemme alla tiivistetysti niin toiminimiyrittäjiä kuin osakeyhtiön pyörittäjiäkin koskevat yleisimmät tilanteet.

Rahojen siirtelyssä sekä omaisuuden myymisessä yritykselle on muutamia seikkoja, jotka uuden yrittäjän kannattaa heti iskostaa mieleensä. Tällöin ei tarvitse jälkikäteen murehtia tietämättömyydestä johtuvista turhista veroseuraamuksia.


Rahan nostaminen toiminimeltä

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimiyrittäjänä aloittaessasi olennaisinta on hahmottaa, että tässä yrittämisen muodossa et voi maksaa itsellesi palkkaa. Sen sijaan otat yritykseltäsi rahaa yksityisottoina, joita usein arkikielisesti toiminimen palkaksikin kutsutaan.

Yksityisotoista ei makseta erikseen veroa nostohetkellä, vaan toiminimiyrittäjän tuloveron lopullinen määrä muodostuu koko vuoden tienesteistä. Yksityisottoja tehdessä sinun onkin syytä muistaa kaksi asiaa:

  1. Muista jättää aina talteen riittävästi rahaa tuloveron ja arvonlisäveron maksamiseen.
  2. Omaan käyttöön nostamasi raha ei vähennä toiminimesi tulosta, jonka perusteella maksat tuloveroa. Tekemäsi yksityisotto ei siis ole kulu.

Olemme aiemmin käsitelleet ”toiminimen palkkaa” seikkaperäisemmässä kirjoituksessa, jonka löydät linkin takaa.


Toiminimeen sijoittaminen & toiminimen omaisuuden ottaminen omaan käyttöön

Toiminimiyrittäjänä et ole itsenäinen verovelvollinen samaan tapaan kuin osakeyhtiö. Kun tienaat toiminimelläsi jotain, nämä rahat ovat samalla henkilökohtaisia varojasi – toiminimi olet sinä itse.

Tästä syystä myös rahan tai omaisuuden sijoittaminen toiminimeen on äärimmäisen yksinkertaista. Voit halutessasi siirtää varoja henkilökohtaiselta pankkitililtäsi toiminimen tilille, tai maksaa toiminimen kuluja suoraan omalta tililtä.

Jos sijoitettavat varat ovat omaisuutta tai tavaraa, ne merkitään kirjanpitoon käyvästä arvostaan eli senhetkisestä realistisesta myyntihinnasta. 500 eurolla viisi vuotta sitten ostettua kannettavaa tietokonetta ei luonnollisesti voi viedä kirjanpitoon sen hankintahinnalla.

Jos otat toiminimesi käyttö- tai vaihto-omaisuutta – esimerkiksi tavaraa varastosta – omaan käyttöösi, tavaran arvoksi katsotaan myös tässä tapauksessa sen todellinen hinta. Se voi siis olla joko alkuperäinen ostohinta tai sitä alempi hinta, jonka kyseisellä hetkellä saisit, jos kauppaisit tavaran eteenpäin ulkopuoliselle taholle.

Käypien arvojen avulla varmistutaan siitä, että veroja maksetaan varmasti oikeista summista.


Rahan ottaminen osakeyhtiöstä

Kun perustat osakeyhtiön, voit nostaa yrityksestä rahaa palkan, kilometrikorvausten, päivärahojen tai osinkojen muodossa. Yksityisottojen tekeminen samaan tapaan kuin toiminimessä ei ole mahdollista. Osakeyhtiön omistajana sinun ei siis kannata maksaa henkilökohtaisia ostoksiasi tai matkojasi yrityksen kortilla tai sen pankkitililtä.

Palkasta ja osingosta on aina nostohetkellä tehtävä verojen ennakonpidätys, ja palkasta maksettava sen sivukulut. Maksettu palkka on osakeyhtiön verotuksessa vähennyskelpoista menoa – osingon kohdalla asia on toisin.

On aina tilannekohtaista, missä suhteessa osakeyhtiöstä kannattaa ottaa rahaa ulos palkkana ja osinkona. Verotukseen liittyviä laskelmia tehdessä kullanarvoinen apuri on hyvä kirjanpitäjä.

Lue lisää osakeyhtiön osinkojen verotuksesta.


Omaisuuden myyminen tai vuokraaminen omalle yritykselle

On hyvin yleistä, että uutena yrittäjänä myyt tai vuokraat henkilökohtaista omaisuuttasi osakeyhtiöllesi. Esimerkkeinä tällaisista tilanteista käyvät vaikkapa pakettiauton myyminen tai omalla kiinteistöllä sijaitsevan varastohallin vuokraaminen yrityksen käyttöön.

Jos kyse on vuokraamisesta, saatu raha huomioidaan tuloksi osakeyhtiön omistajayrittäjän henkilökohtaisessa verotuksessa – yrityksen näkökulmasta kyseessä puolestaan on vähennyskelpoinen kulu.

Verotussyiden takia on tärkeää, että yrityksen ja yrittäjän väliset myynnit tai vuokraukset tehdään aina markkinahinnoilla. Jos yrityksesi maksaa sinulle ylihintaa, verottaja voi tulkita sen peitellyksi osingoksi, josta voi aiheutua rankkoja veroseuraamuksia.

Esimerkiksi yrittäjän ja hänen perheensä omaan käyttöön ostettujen autojen, kesämökkien, veneiden tai lomaosakkeiden kirjaaminen yrityksen nimiin on usein toistuva virhe. Näitä tapauksia verottaja kohtelee osakeyhtiöissä peiteltynä osinkona, mikäli omaa käyttöä ei ole käsitelty luontoisetuna.

Kun osakeyhtiön omistaja käyttää yrityksen nimissä olevaa autoa tai asuntoa, käytöstä syntyy luontoisetu, josta maksetaan veroa henkilökohtaisessa tuloverotuksessa.

Mikäli omaa käyttöä ei ole käsitelty luontoisetuna, huonoimmissa tapauksissa yrittäjän kontolle voi tulla maksettavaksi ansiotuloveroja takautuvasti usealta vuodelta.


Kolmen kohdan muistilista uudelle yrittäjälle

1. Kun aloitat toiminimiyrittäjänä, yksityisottoja tehdessä muista aina jättää riittävästi rahaa sivuun tuloveron ja arvonlisäveron maksamista varten. Tämä kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta monelle uudelle yrittäjälle se ei sitä ole.

2. Kun myyt tai vuokraat yrityksellesi omaisuutta, muista aina tehdä kaupat ja sopimukset markkinahintojen mukaan. Ylihinnan pulittaminen voi johtaa jälkikäteisiin veroseuraamuksiin.

3. Osta omaan käyttöön tuleva omaisuus aina omissa nimissäsi. Osakeyhtiöissä verottaja voi käsitellä omaan käyttöön ostettua, mutta yrityksen nimissä tehtyä ostosta peiteltynä osinkona. Muissa yritysmuodoissa kyse on vähennyskelvottomasta kulusta.

Varaa esittely ja kuule lisää Accountor Go -palvelumme hyödyistä juuri sinulle

 
  1. Täyttämällä yhteystietosi pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan
  2. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen
  3. Asiantuntijamme soittaa sovittuna ajankohtana. Avaa sähköpostiisi saamasi linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään.

Accountor Go -palvelu on kehitetty yhdessä yrittäjien kanssa toiminimille ja pienille osakeyhtiöille (1-3 työntekijää, liikevaihto enintään 500t€). Helpolla ohjelmistolla pääset eroon papereiden pyörittämisestä, kirjanpitotiimi ja Accountorin lisäpalvelut tuovat leveät hartiat myös kasvaville yrityksille ja kiinteällä hinnoittelumallilla vältät yllätykset.

Tule asiakkaaksi nyt ja saat avauksen maksutta sekä ensimmäisen kuukauden kirjanpidon ilman veloitusta (säästösi vähintään 178 euroa).

  • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
  • Täytä numero muodossa 040 123 1234