Mikä ihmeen myyntireskontra?

Mikä ihmeen myyntireskontra?

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Isolta Oy:n kanssa.

Myyntireskontra on iso osa yritystoimintaa sekä kirjanpitoa. Myyntireskontra koostuu laskutetuista laskuista: laskut, jotka odottavat avoimina laskuina eräpäivää sekä laskutetut laskut, joiden eräpäivä on jo mennyt, mutta joihin ei olla vielä saatu suoritusta. Myyntireskontran avulla yrittäjän on helppo seurata omaa rahaliikennettään valvomalla myyntilaskujen maksatusta.

Myyntireskontra on siis myyntisaatavien seurantaa, ja näin ollen on erityisen tärkeää tietää, mitkä laskut on maksettu. Säännöllisellä myyntireskontran seuraamisella voidaan nopeuttaa saatavien kotiuttamista ja tällä tavalla pienentää mahdollisten luottotappioiden määrää. Myyntireskontra pidetään ajan tasalla siten, että sinne merkitään avoinna oleva tai jo erääntynyt lasku maksetuksi pankista saadun tiliotteen avulla.

Jos myyntilaskua ei makseta eräpäivään mennessä, siitä kannattaa lähettää maksumuistutus mahdollisimman nopeasti tai jopa soittaa asiakkaalle suoraan, jos mahdollista. Maksumuistutus on erittäin hyvä mutta lempeä tapa muistuttaa asiakasta maksamattomasta laskusta.

Maksumuistutuksen voi lähettää asiakkaalle esimerkiksi viisi päivää eräpäivän jälkeen. Maksumuistutukseen voi halutessaan lisätä huomautuskulun sekä viivästyskoron. Se ei missään nimessä ole noloa tai asiakkaan kiusaamista, vaan kuuluu normaaliin asialliseen myyntireskontran hoitoon.

Jos asiakas ei maksa laskua maksumuistutuksen jälkeen, voi yrittäjä siirtää erääntyneen laskun perintätoimiston hoidettavaksi. Jos perintätoimisto ei onnistu saamaan suoritusta erääntyneeseen laskuun, kirjataan erääntynyt lasku luottotappioksi. Näin erääntynyt lasku poistuu myyntisaamisista. Hyvityslasku poistaa myös avoinna tai erääntyneenä olevan laskun myyntisaamisista.

Tässä esimerkki maksumuistutuksen saatekirjeesta:

Hyvä asiakkaamme! Reskontramme mukaan viimeisin laskunne numerolla 123456 on erääntynyt. Pyydämme maksamaan laskun pikaisesti viitenumeroa käyttäen. Mikäli teillä on kysyttävää laskutukseen tai Isolta Arkhimedes -palveluun liittyen, olettehan meihin yhteydessä. Autamme sinua mielellämme.

Myyntireskontran ajan tasalla pitämisestä on myös suuri etu kirjanpidon suhteen. Kuukauden päätteeksi kirjanpitäjälle toimitetaan alv-laskukooste, suoritukset sekä myyntisaamisraportit.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Isoltan blogissa.

Kuukausi kirjanpitoa ilmaiseksi

  • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
  • Täytä numero muodossa 040 123 1234

Opi lisää Accountor Go -palvelusta

Täytä yhteystietosi ja pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen. Avaa linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään. Asiantuntijamme soittaa sinulle puhelimella tapaamisen alkaessa.

Esittelyä varten tarvitset itsellesi puhelimen, tietokoneen ja internet-yhteyden.

Miksi Accountor Go -palvelun käyttöönotto kannattaa?

  • Alusta asti yksinyrittäjälle suunniteltu palvelu
  • Kiinteä kuukausimaksu ilman yllätyksiä
  • Voit säästää jopa 500 € vuodessa kirjanpitokuluissa
  • Ammattikirjanpitäjä apunasi aina kun tarvitset
  • Pääset eroon paperikuiteista
Tarjous koskee vain uusia Accountor Go asiakkaita.