Hyppää pääsisältöön
Artikkeli
Kevytyrittäjyys ja toiminimellä yrittäjät ovat byrokratialtaan keveimmät

Kevytyrittäjyys vai toiminimi – Mitkä asiat vaikuttavat valintaan?

Laskutuspalvelun käyttö vai oma toiminimi?

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjä tarkoittaa itsensä työllistävää henkilöä, joka laskuttaa työnsä verkossa toimivien laskutuspalveluiden kautta ilman omaa yritystä. Lainsäädäntö ei kuitenkaan tunne kevytyrittäjä-termiä. Kevytyrittäjä on nimitys laskutuspalveluiden asiakkaille. Kevytyrittäjänä kirjaat tekemäsi työt käyttämäsi laskutuspalvelun  sivuille ja laadit laskun asiakkaillesi. Tarkista laskutuspalvelun sivuilta tarjoavatko he kevytyrittäjyyspalvelua.

Laskussa on oltava seuraavat tiedot:

  • millaista työtä teit
  • kenelle ja millä hinnalla
  • mikä oli käytetty arvonlisäverokanta

Arvonlisäverovelvollisia ovat Suomessa kaikki yli 15 000 euron vuosittaista liikevaihtoa tekevät yritykset muutamia poikkeustoimialoja lukuun ottamatta.

Asiakkaan maksusuorituksen jälkeen sinulle tilitetään palkka. Laskutuspalvelu pidättää palkastasi ennakonpidätyksen eli verojen osuuden sekä oman palkkionsa, joka on tavanomaisesti noin viisi prosenttia laskun arvonlisäverottomasta summasta. Lisäksi käteesi jäävää osuutta pienentävät lakisääteiset maksut, kuten sosiaaliturvamaksu ja mahdollinen tapaturmavakuutusmaksu. Tarkista aina laskutuspalveluiden sivukulut ja palkkiomallit toimijan omista sivuilta.

Toimita ennakonpidätystä varten laskutuspalvelulle verokorttisi samaan tapaan kuin normaaleissa palkkatöissä ollessasi.

Sopiiko liikeideasi ja toimialasi kevytyrittäjyyden raameihin?

Valinta toiminimen ja kevytyrittäjyyden välillä kannattaa miettiä oman liiketoiminnan kautta. Kevytyrittäjyys soveltuu parhaiten palveluiden ja työsuoritteiden myyntiin. Tarkista luvanvaraisilla aloilla, onko kevytyrittäjyys sallittua.

Jos liiketoimintasi aloittamiseen vaaditaan paljon kalliita investointeja, kannattaa kevytyrittäjyyden sijaan yleensä perustaa yritys. Kulujen vähentäminen on yksinkertaisempaa ja verotehokkaampaa omalla y-tunnuksella varustettuna yrittäjänä.

Harjoitatko liiketoimintaasi satunnaisesti vai säännöllisesti?

Liikeidean ja toimialan soveltuvuuden jälkeen kannattaa pohtia sitä, kuinka usein tulet laskuttamaan asiakkaitasi.

Valtaosa kevytyrittäjistä hyödyntää laskutuspalveluita sivutoimisesti päätoimensa ohessa. Helppoutensa ja kulurakenteensa puolesta kevytyrittäjyys sopiikin parhaiten nimenomaan sivutoimiseen liiketoimintaan tai oman yritysidean testaamiseen ennen oikeaksi yrittäjäksi hyppäämistä.

Toiminimiyrittäjäksi ryhtyminen ei ole mielekästä, jos työkeikkoja tulee satunnaisesti, eikä töiden määrästä tulevaisuudessa ole tietoa. Mikäli laskutettavaa kuitenkin riittää säännöllisesti, toiminimiyrittäjyyden edut näkyvät nopeasti lompakossa.

Verotuksessa helpotuksia pientuloisille toiminimiyrittäjille

Laskutuspalveluiden palkkio on tavanomaisesti noin viisi prosenttia (+alv) laskuttamastasi arvonlisäverottomasta summasta.

Alle 15 000 euron vuosittaista liikevaihtoa tekevänä toiminimiyrittäjänä sinun ei tarvitse liittyä alv-rekisteriin, joten voit laskuttaa 1240 euron summan suoraan ilman arvonlisäveron osuutta.

Vaikka toiminimeä perustaessasi päättäisitkin hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi, saat haettua arvonlisäveron takaisin, jos liikevaihtosi jää alle 15 000 euron. Alle 30 000 euron liikevaihdolla saat takaisin osan maksetuista arvonlisäveroista. Tätä pienyrittäjille suunnattua verohelpotusta kutsutaan arvonlisäveron alarajahuojennukseksi, josta voit hyötyä vain y-tunnuksella varustettuna yrittäjänä.

Alv:n alarajahuojennus on yksi olennaisimmista syistä, joiden takia omalla toiminimellä laskuttavalle jää työstään enemmän rahaa käteen pienelläkin liikevaihdolla.

Miten toiminimi- ja kevytyrittäjän velvoitteet, vastuut ja hallinto eroavat toisistaan?

Arvonlisäverovelvollisen toiminimiyrittäjän pitää huolehtia arvonlisäverojen ilmoittamisesta myös silloin, jos liiketoimintaa ei ole ollut tarkastelujaksolla. Lisäksi toiminimiyrittäjänä on velvollisuus pitää kirjanpitoa.

Yrittäjämäisen toiminnan aloittaminen on nopeaa molemmilla tavoilla

Toiminimen ja kevytyrittäjyyden aloittamiskustannusten välillä ei ole suurta eroa, ja toiminnan käynnistäminen sujuu molemmissa tapauksissa ripeästi.

Toiminimen voit perustaa OmaVerossa. Jos haluat ilmoittaa toiminimen kaupparekisteriin, toiminimen perustamisilmoitus maksaa verkossa tehtynä 60 euroa, ja ilmoituksen käsittelyaika on muutama päivä. 

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen eli laskutuspalveluun rekisteröityminen sen sijaan on ilmaista, ja maksat palvelumaksua vain laskuttaessasi jotain. Rekisteröityminen vie aikaa muutaman minuutin, ja oman verokortin voi toimittaa laskutuspalvelulle sähköisesti.

Jotkut kevytyrittäjäpalvelut mainostavat asiakkailleen myös mahdollisuutta y-tunnuksen käyttöön. Tällöin kyse on kuitenkin toiminimiyrittäjyydestä. 

Kirjanpito ja verotus lyhyesti

Toiminimen perustaminen tekee sinusta kirjanpitovelvollisen. Koska kirjanpito ja verotus perustuvat lakiin, se kannattaa ulkoistaa. Tällöin kirjanpitäjä hoitaa puolestasi kuukausikirjanpidon sekä verotukseen liittyvät lakisääteiset ilmoitukset.

Laskutuspalveluiden viiden prosentin palvelumaksuihin verrattuna kirjanpitäjän palkkaaminen on edullista jo melko maltillisella kuukausittaisella laskutuksella. Esimerkiksi Accountor Go -kirjanpitopalvelu maksaa toiminimelle kiinteät 95 euroa kuukaudessa ja pitää sisällään helpon ja nopean sähköisen laskutuksen.

Toiminimiyrittäjänä maksat tekemästäsi tulosta veroa ennakkoon, jolloin puhutaan ennakkoveron maksamisesta. Pienimuotoisessa ja sivutoimisessa yritystoiminnassa toiminimesi tulot voidaan kuitenkin huomioida myös palkkatulon verokortilla.

Kevytyrittäjänä et ole kirjanpitovelvollinen, koska toimit laskutuspalvelun kautta ilman omaa y-tunnusta. Kun laskutuspalvelu maksaa sinulle palkan, he pidättävät summasta ennakonpidätyksen eli verojen osuuden toimittamasi verokortin perusteella. Toiminimiyrittäjänä sen sijaan et voi maksaa itsellesi palkkaa, vaan nostat rahaa käyttöösi yksityisottoina.

Tarvittavat vakuutukset

Laskutuspalveluiden käyttöön sisältyy usein tapaturma- ja toiminnanvastuuvakuutus, mutta pieniä palveluntarjoajakohtaisia eroja voi esiintyä. Tarkista ajantasainen tieto aina laskutuspalvelun omilta sivuilta.  

Toiminimiyrittäjänä joudut itse huolehtimaan vakuutusten hankkimisesta, mutta monissa tapauksissa ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Huomioi, että YEL koskee kuitenkin myös kevytyrittäjiä, mikäli sen ottamisen ehdot täyttyvät. 

Lue lisää yrittäjän vakuutuksista.

Toiminimi- ja kevytyrittäjän työttömyysturva

Työttömyysturvaa koskevan lainsäädännön kannalta myös kevytyrittäjät tulkitaan toiminimien tapaan yrittäjiksi. Lähtökohta on, että päätoimisena yrittäjänä työskennellessäsi et ole oikeutettu työttömyysetuuksiin. Päätoimisuutta arvioitaessa ratkaiseva seikka on toimintasi vaatima työmäärä – ei kertynyt tulo.

Työllistymisesi tulkitaan päätoimiseksi, mikäli siihen vaadittu työmäärä on niin suuri, ettei se mahdollistaisi kokoaikatyön vastaanottamista muualta. Jos näin ei kuitenkaan ole, yrittäjyytesi on luonteeltaan sivutoimista.

Sivutoimisesti työllistyvänä yrittäjänä voit saada soviteltua päivärahaa. Tämä tarkoittaa sitä, että tienaamasi tulot pienentävät hieman sinulle maksettavan päivärahan määrää.

Mikäli aloitat yritystoiminnan työttömänä ollessasi, pää- tai sivutoimisuuttasi arvioidaan vasta neljän kuukauden kohdalla. Tämä yrittäjyyden alkuvaihetta helpottamaan tarkoitettu lakimuutos astui voimaan vuoden 2018 alussa.

Millaisilla laskutusmäärillä kevytyrittäjän kannattaa harkita toiminimen perustamista?

On mahdotonta määritellä tarkkaa euromääräistä rajaa, jonka ylityttyä toiminimiyrittäminen olisi poikkeuksetta kevytyrittäjyyttä parempi ratkaisu. Rahan lisäksi valintaan vaikuttavat aina henkilökohtaiset mieltymykset: monet optimoivat mieluummin oman ajankäyttönsä kuin jokaisen tilille saapuvan euron.

Yleensä kevytyrittäjyys sopii toiminimeä paremmin tilanteisiin, joissa laskuttaminen on hyvin satunnaista tai oma yritystoiminta on vasta varhaisessa kokeiluvaiheessa. Asiakasmäärien ja tulotason vakiintuessa toiminimiyrittäjyyden rahalliset hyödyt alkavat korostua, ja päätoimisuutta kohti mentäessä laskutuspalveluiden käyttö muodostuu nopeasti verrattain kalliiksi.

Tuhansille suomalaisille kevytyrittäjyys on kuitenkin tarjonnut erinomaisen ponnahduslaudan ennen toiminimen tai osakeyhtiön perustamista. Kynnys yrittäjäksi ryhtymiseen madaltuu, kun yrittäjämäisestä toiminnasta on ehtinyt kertyä hyviä kokemuksia laskutuspalvelun kautta työskennellessä.

Oletko harkinnut toiminimen perustamista tai siirtymistä kevytyrittäjästä toiminimiyrittäjäksi?

Kirjanpidon ulkoistaminen tarkoittaa molemmissa tapauksissa sitä, että voit itse keskittyä vain siihen työhön, jonka parhaiten osaat.

Accountor Go on yksinyrittäjille suunniteltu kirjanpitopalvelu, joka sisältää samassa paketissa ammattikirjanpitäjän palvelut sekä helppokäyttöisen, mobiilissa ja selaimessa toimivan sovelluksen. Sovelluksen laskutusohjelman avulla luot ja lähetät ammattimaisia laskuja vain muutamassa minuutissa.

Toiminimiyrittäjille palvelun hinta kuukaudessa on aina kiinteä 95 euroa.

Tarvitsetko apua yritystoiminnan haasteissa? Jätä meille yhteydenottopyyntö!

 
 

Share