Ekokampaamo Evergreenin Riina: ”Yrittäjyys on opettanut kärsivällisyyttä ja vastuunottoa”

Ekokampaamo Evergreenin Riina: ”Yrittäjyys on opettanut kärsivällisyyttä ja vastuunottoa”

Kirjoitus on osa Yrittäjätarinoita-artikkelisarjaa, ja se on julkaistu alkujaan Äiti yrittää -blogissa.

Suomi on täynnä yrittäjätarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuksi. Yrittäjyys todella kantaa Suomea. Yrityksistä alle 10 työntekijän yrityksiä on 264 519 (2016) eli 93,3 prosenttia.

Tässä artikkelisarjassa nostetaan esiin eri alojen kiinnostavia pienyrittäjiä ja heidän tarinansa. He antavat myös omat vinkkinsä yrittäjyyteen artikkelin lopussa.

Ekokampaamo Evergreen

Nimi: Riina Palmén
Yritys: Ekokampaamo Evergreen
Toimiala: kauneus ja hyvinvointi
Nettisivutwww.beevergreen.com
Facebook: Evergreen Clean & Green Haircare
Instagram: @ekokampaamoevergreen

Oman ekokampaamon perustamisen aika

Etu-Töölössä Mechelininkadulta löytyy tunnelmallinen liiketila. Kun ovesta astuu sisään, tulvii nenään eteeristen öljyjen lempeä tuoksu ja sisustus on luonnonläheinen.

Ekokampaamo Evergreen avasi ovensa loppukesästä 2017. Yrityksen perustaja Riina Palmén on toiminut yrittäjänä vuodesta 2000. Yrittäjäkokemusta on näin ollen jo 17 vuotta.

Viimeiset vuodet hän on ollut vuokratuolilla muutamissa kampaamoissa, mutta nyt oli aika perustaa oma kampaamo, joka keskittyy ekologisuuteen ja luonnonmukaisuuteen.

Ekokampaamo Evergreen sisätilat

Yrittäjyyden rinnalla ehtii myös harrastaa

Riinan perheeseen kuuluu mies, lapset Kössi 10v. ja Inkeri 4v. sekä kaksi kissaa. Samaan aikaan kampaamon perustamisen kanssa oli myös muutto kaupungista maaseudulle.

Loppuvuosi oli siis aikamoista hulinaa ja vaati venymistä koko perheeltä. Riina ehtii myös harrastaa yrittäjyyden vastapainoksi.

Lentopallo, jooga, lukeminen, käsityöt, sisustus ja puutarha ovat hänen rentoutumiskeinojaan.

Yrittäjyyden alkumetrit

Lukion jälkeen Riina teki satunnaisia media- ja kulttuurialan töitä. Parturi-kampaajaksi ja lävistäjäksi hän valmistui Bournemouthissa Englannissa vuonna 2000.

Kun ajatus yrittäjyydestä syntyi, toiminnan naisena ajatus siirtyi toteutukseen samantien ja liike kasattiin muutamassa kuukaudessa.

Oma liike Shock-Hairstore toimi ydinkeskustassa vuodet 2000-2006. Riina halusi laajentaa osaamistaan ja opiskeli maskeeraajaksi vuonna 2006.

Sen jälkeen hän työskenteli vuokratuolilaisena eri liikkeissä. Life Coachiksi hän valmistui vuonna 2016 ja ekokampaajaksi 2017. Ekokampaamo Evergreen perustettiin 2017.

“Ryhdyin yrittäjäksi jo vuonna 2000 perustaessani ensimmäistä kampaamo/lävistys/tatuointi-liikettäni, joka oli franchising-yritys. Suurin osa kampaamoalan ihmisistä on yrittäjiä haluamattaankin, sillä palkallista työtä on tarjolla huonosti, eikä se ole kannattavaa.” Riina kertoo.

“Halusin perustaa oman liikkeen kollegani kanssa ja yrittäjyys oli itsestäänselvä valinta. Varmasti perimmäisin syy kuitenkin oli vapaus.”

Alku oli taloudellisesti, fyysisesti ja henkisesti raskasta

Suuri vastuu kaikesta oli nuorelle yrittäjälle haastavaa. Nollasta aloittaminen vaati pitkiä 12 tunnin työpäiviä 6 päivää viikossa ilman lomia.

Se oli taloudellisesti, fyysisesti ja henkisesti raskasta ja stressaavaa. Lainaa piti ottaa, sillä kampaamoalalle ei tarjoilla starttirahoja.

Kuitenkin vastapainona on Riinan mielestä vapaus ja itsemääräämisoikeus ja monipuolinen kokonaisuuden hallinta.

“Pitää ja saa olla luova myös ei niin omaa alaa koskevissa asioissa”, Riina toteaa.

Alan sesonkiluonne vaatii pitkää pinnaa

Yrittäjyyden suurimpina haasteina omalla alallaan Riina kokee alan sesonkiluonteen.

“Töitä on tehtävä silloin kun niitä on tarjolla, päivät ovat välillä pitkiä, sairastumisesta seuraa kaaos ja omaa taloudellista turvaa on ennakoitava koko ajan. Esimerkiksi lomarahat pitää huomioida ajoissa”, Riina mainitsee kampaamoalan haasteiksi.

“Yrittäjyys on opettanut todella paljon, muun muassa ainakin kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä, vastuunottoa ja -kantoa, yhteistyötä, uskoa omaan tekemiseen, järjestelmällisyyttä, kokonaisuuden hahmotusta ja markkinointia”, Riina listaa.

Ekokampaamo Evergreen sisätilat

Inspiraatiota muista yrittäjistä

Riinaa inspiroi eniten yritystoiminnassaan muut yrittäjät, edelläkävijät ja ennen kaikkea asiakkaat.

Ammattitaitoaan Riina pitää yllä kouluttautumalla, laajentamalla osaamisaluettaan ja seuraamalla alan sosiaalisia medioita.

Ekokampaamo Evergreen peili

Riinan vinkit ja tavoitteet

Tekisitkö jotain toisin yrityksen alkumetreillä?

”Kyllä, ottaisin enemmän selvää, perehtyisin ja tekisin toimintasuunnitelman.”

Miten koet yrittäjän paperiasiat ja hallinnon? 

”Useimmiten se sujuu rutiinilla, mutta viime aikoina takkuillut uuden liikkeen perustamisen myötä.”

Mistä saat tukea ja neuvoa yritystoimintaasi?

”Internetistä ja kyselemällä muilta yrittäjiltä. Kirjanpitäjän ominaisuuksissa arvostan asiantuntevaa ja innokasta kirjanpitäjää, joka neuvoo yritystoiminnan edistämisessä, ei pelkästään ylläpidossa.”

Riinan tärkein neuvo uusille yrittäjille:

”Usko itseesi ja tekemiseesi, niin muutkin uskovat. Ole rohkea, mutta älä järjetön, paitsi jos siihen on varaa then go for it. Maksa verot ja hanki kunnon kirjanpitäjä!”

Minkälainen on unelmapäiväsi yrittäjänä?

”Unelmapäivä olisi sellainen, että saisin johtaa toimivaa ja viihtyisää liikettä, jolla olisi sen verran taloudellista pääomaa, turvaa ja tuottoa, että voisin keskittyä rakastamani työn lisäksi myös itseni ja liikkeen kehittämiseen. Unelmapäivä on max 6 tuntia, jolloin aikaa jäisi myös työn ulkopuoliselle elämälle.”

Missä näet itsesi 5 vuoden päästä yrityksesi osalta? 

”Viimeisten vuosien aikana olen ollut sellaisessa myllerryksessä ja muutosten aallokossa, että muutama vuosi voisi mennäkin vähän tasaisemmallakin tuulella. Kuitenkin olen jo visioinut jo pitkällekin tulevaan, miten yritykseni voisi kasvaa ja kehittyä. Toivottavasti silloin olen taikonut visioni todeksi.”

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

”Eteenpäin meneminen, yhdessä tekemien, itsensä ylittäminen ja yllättäminen, suunnitelmat ja visiot. Toisaalta taas ihan vain oleminen ja hetkestä nautiskelu. Oma perhe ja ystävät. Pienet asiat kuten takkatuli, ensilumi, uuden linnunpöntön ensiasukas, peurojen bongailu työmatkalla, lasten hassuttelut.”

Artikkelin kuvat: Ekokampaamo Evergreen
Teksti: Heidi Ekholm-Talas / Äiti Yrittää

Ekokampaamo Evergreen tuotteet

Varaa esittely ja kuule lisää Accountor Go -palvelumme hyödyistä juuri sinulle

 
  1. Täyttämällä yhteystietosi pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan
  2. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen
  3. Asiantuntijamme soittaa sovittuna ajankohtana. Avaa sähköpostiisi saamasi linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään.

Accountor Go -palvelu on kehitetty yhdessä yrittäjien kanssa toiminimille ja pienille osakeyhtiöille (1-3 työntekijää, liikevaihto enintään 500t€). Helpolla ohjelmistolla pääset eroon papereiden pyörittämisestä, kirjanpitotiimi ja Accountorin lisäpalvelut tuovat leveät hartiat myös kasvaville yrityksille ja kiinteällä hinnoittelumallilla vältät yllätykset.

Tule asiakkaaksi nyt ja saat avauksen maksutta sekä ensimmäisen kuukauden kirjanpidon ilman veloitusta (säästösi vähintään 178 euroa).

  • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
  • Täytä numero muodossa 040 123 1234