Aputoiminimi on yritystoimintaan liittyvä termi, johon uusi yrittäjä törmää jo yrityksen perustamislomaketta täyttäessään.
Tiivistetysti ilmaistuna aputoiminimi tarkoittaa nimeä, jolla voit harjoittaa tiettyä osaa yrityksesi liiketoiminnasta. Aputoiminimen suojissa harjoitettu toiminta ei saa kattaa yrityksesi toimialaa kokonaisuudessaan.
Usein yrittämisen alkuvaiheessa aputoiminimille ei vielä välttämättä ole tarvetta, mutta liiketoiminnan kasvaessa tai laajentuessa tilanne saattaa muuttua.
Mikäli aputoiminimen tarkoitukseen tai rekisteröintiin liittyvät asiat askarruttavat, löydät alta vastauksen yleisimpiin asiaa koskeviin kysymyksiin.
6 yleisintä kysymystä aputoiminimestä
Aputoiminimestä voi olla yrityksellesi hyötyä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
Aputoiminimen toimialan tulee olla yrityksen varsinaista toimialaa rajatumpi, mutta ero voi olla hiuksenhieno – kaupparekisterille kelpaavat hyvin monivivahteiset ilmaukset yrityksen toimialasta.
PRH linjaa, että mikäli yrityksen toimiala on esimerkiksi ravintolatoiminta, aputoiminimen toimialaksi kelpaa ravintolatoiminta Helsingissä tai vastaava maantieteellisesti rajattu ilmaisu.
Aputoiminimen rekisteröinti tapahtuu yrityksen perustamisilmoituslomakkeen täyttämisen yhteydessä tai myöhemmin muutosilmoituksella.
Ohjeet muutosilmoituksen tekemiseen löytyvät yhtiömuodoittain PRH:n ja Verohallinnon yhteisestä YTJ-verkkopalvelusta.
Aputoiminimen käyttöönotosta päättäminen riippuu yritysmuodosta. Yksityinen elinkeinonharjoittaja päättää asiasta itse, ja henkilöyhtiöissä päätöksen tekevät vastuunalaiset yhtiömiehet.
Osakeyhtiöissä aputoiminimi otetaan käyttöön hallituksen päätöksellä – tästä ei tarvitse tehdä merkintää yhtiöjärjestykseen tai sääntöihin. Aputoiminimellä harjoitettavalle toiminnalle on kuitenkin löydyttävä katetta yrityksen senhetkisestä toimialasta.
Aputoiminimen rekisteröiminen maksaa kaikissa tapauksissa 60 euroa per nimi, mikäli rekisteröinti tehdään sähköisellä ilmoituksella. Tätä varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tunnistautumista varten. Rekisteröintimaksu maksetaan samassa yhteydessä ilmoituksen jättämisen kanssa.
Paperilomakkeen täyttämiselle kertyy hintaa 100 euroa, minkä lisäksi rekisteröinnin käsittelyaika venyy hieman pidemmäksi sähköiseen vaihtoehtoon verrattuna.
Vaatimukset ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta samat kuin varsinaisten toiminimien rekisteröinnissäkin. Aputoiminimen tulee olla niin yksilöivä, että se erottuu riittävästi jo olemassa olevista toiminimistä, eikä ole sekoitettavissa niihin.
Aputoiminimeen ei kuitenkaan saa sisällyttää yhtiömuodon tunnusta (esim. Oy), koska kyseessä ei ole oma itsenäinen yrityksensä.
Yrityksen nimeämiskäytännöistä löydät lisätietoa nimioppaasta.
Aputoiminimi ei ole kirjanpidollisesti tai verotuksellisesti varsinaisesta yrityksestä erillinen yksikkönsä. Aputoiminimen kirjanpito yhdistetään yrityksen varsinaiseen kirjanpitoon, joka muodostaa pohjan verotukselle.
Kun laskutat aputoiminimelläsi, voit halutessasi lisätä laskuun esimerkiksi aputoiminimen logon ja yhteystiedot. Laskusta on kuitenkin aina löydyttävä varsinaisen yrityksen Y-tunnus.
Aputoiminimen muuttaminen ei ole mahdollista, mutta voit tarvittaessa poistaa turhaksi käyneen aputoiminimen ja rekisteröidä tilalle uuden.
Poistaminen onnistuu sähköisellä muutosilmoituslomakkeella YTJ-verkkopalvelussa (40€) tai paperilomakkeella (85€).
Accountor Go on toiminimille ja pienyrityksille suunniteltu kirjanpitopalvelu, joka sisältää samassa paketissa helppokäyttöisen ohjelmiston sekä ammattikirjanpitäjän tuen.
Lue lisää Go-palvelun hyödyistä!
Opi lisää Accountor Go -palvelusta. Täytä tietosi ja sovi aika 15 min esittelyä varten!
Varaa esittelyTäytä yhteystietosi ja pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen. Avaa linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään. Asiantuntijamme soittaa sinulle puhelimella tapaamisen alkaessa.
Esittelyä varten tarvitset itsellesi puhelimen, tietokoneen ja internet-yhteyden.