Aputoiminimi

Aputoiminimi

Mikä on aputoiminimi ja mitä hyötyä sen rekisteröinnistä voi yrityksellesi olla?

Aputoiminimi on yritystoimintaan liittyvä termi, johon uusi yrittäjä törmää jo yrityksen perustamislomaketta täyttäessään.

Tiivistetysti ilmaistuna aputoiminimi tarkoittaa nimeä, jolla voit harjoittaa tiettyä osaa yrityksesi liiketoiminnasta. Aputoiminimen suojissa harjoitettu toiminta ei saa kattaa yrityksesi toimialaa kokonaisuudessaan.

Usein yrittämisen alkuvaiheessa aputoiminimille ei vielä välttämättä ole tarvetta, mutta liiketoiminnan kasvaessa tai laajentuessa tilanne saattaa muuttua.

Mikäli aputoiminimen tarkoitukseen tai rekisteröintiin liittyvät asiat askarruttavat, löydät alta vastauksen yleisimpiin asiaa koskeviin kysymyksiin.


Miksi ja milloin aputoiminimeä käytetään?

Aputoiminimestä voi olla yrityksellesi hyötyä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Liiketoimintasi koostuu useista erilaisista toiminnoista, etkä halua harjoittaa niitä kaikkia samalla nimellä. Jos esimerkiksi olet hieronta-alan yrittäjä ja haluat tarjota päätoimesi ohessa myös personal trainer -palveluja, voit rekisteröidä kuntosalipalveluihin viittaavan aputoiminimen markkinointia vauhdittamaan.
  • Aputoiminimi voi tulla tarpeeseen myös silloin, jos yritykselläsi on useita eri toimipaikkoja. Ravintola-alan yrityksellä saattaa esimerkiksi olla kolme eri ravintolaa, joille kaikille se on rekisteröinyt oman aputoiminimensä. Monien ravintoloiden nimet ovatkin varsinaisen yrityksen aputoiminimiä.

Aputoiminimen toimialan tulee olla yrityksen varsinaista toimialaa rajatumpi, mutta ero voi olla hiuksenhieno – kaupparekisterille kelpaavat hyvin monivivahteiset ilmaukset yrityksen toimialasta.

PRH linjaa, että mikäli yrityksen toimiala on esimerkiksi ravintolatoiminta, aputoiminimen toimialaksi kelpaa ravintolatoiminta Helsingissä tai vastaava maantieteellisesti rajattu ilmaisu.

(Mikäli kyse on luvanvaraisesta elinkeinotoiminnasta, toimialan muotoilu on syytä tarkistaa lupaviranomaiselta.)


Kuinka aputoiminimi rekisteröidään?

Aputoiminimen rekisteröinti tapahtuu yrityksen perustamisilmoituslomakkeen täyttämisen yhteydessä tai myöhemmin muutosilmoituksella.

Ohjeet muutosilmoituksen tekemiseen löytyvät yhtiömuodoittain PRH:n ja Verohallinnon yhteisestä YTJ-verkkopalvelusta.

Aputoiminimen käyttöönotosta päättäminen riippuu yritysmuodosta. Yksityinen elinkeinonharjoittaja päättää asiasta itse, ja henkilöyhtiöissä päätöksen tekevät vastuunalaiset yhtiömiehet.

Osakeyhtiöissä aputoiminimi otetaan käyttöön hallituksen päätöksellä – tästä ei tarvitse tehdä merkintää yhtiöjärjestykseen tai sääntöihin. Aputoiminimellä harjoitettavalle toiminnalle on kuitenkin löydyttävä katetta yrityksen senhetkisestä toimialasta.


Mikä on aputoiminimen rekisteröinnin hinta?

Aputoiminimen rekisteröiminen maksaa kaikissa tapauksissa 60 euroa per nimi, mikäli rekisteröinti tehdään sähköisellä ilmoituksella. Tätä varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tunnistautumista varten. Rekisteröintimaksu maksetaan samassa yhteydessä ilmoituksen jättämisen kanssa.

Paperilomakkeen täyttämiselle kertyy hintaa 115 euroa, minkä lisäksi rekisteröinnin käsittelyaika venyy hieman pidemmäksi sähköiseen vaihtoehtoon verrattuna.


Mitä vaatimuksia rekisteröitävälle aputoiminimelle on olemassa?

Vaatimukset ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta samat kuin varsinaisten toiminimien rekisteröinnissäkin. Aputoiminimen tulee olla niin yksilöivä, että se erottuu riittävästi jo olemassa olevista toiminimistä, eikä ole sekoitettavissa niihin.

Aputoiminimeen ei kuitenkaan saa sisällyttää yhtiömuodon tunnusta (esim. Oy), koska kyseessä ei ole oma itsenäinen yrityksensä.

Yrityksen nimeämiskäytännöistä löydät lisätietoa nimioppaasta.


Miten aputoiminimen kirjanpito, verotus ja laskutus hoituvat?

Aputoiminimi ei ole kirjanpidollisesti tai verotuksellisesti varsinaisesta yrityksestä erillinen yksikkönsä. Aputoiminimen kirjanpito yhdistetään yrityksen varsinaiseen kirjanpitoon, joka muodostaa pohjan verotukselle.

Kun laskutat aputoiminimelläsi, voit halutessasi lisätä laskuun esimerkiksi aputoiminimen logon ja yhteystiedot. Laskusta on kuitenkin aina löydyttävä varsinaisen yrityksen Y-tunnus.


Voiko aputoiminimeä muuttaa tai voiko sen poistaa?

Aputoiminimen muuttaminen ei ole mahdollista, mutta voit tarvittaessa poistaa turhaksi käyneen aputoiminimen ja rekisteröidä tilalle uuden.

Poistaminen onnistuu sähköisellä muutosilmoituslomakkeella YTJ-verkkopalvelussa (40€) tai paperilomakkeella (95€).


Accountor Go on toiminimille ja pienyrityksille suunniteltu kirjanpitopalvelu, joka sisältää samassa paketissa helppokäyttöisen ohjelmiston sekä ammattikirjanpitäjän tuen.

Lue lisää Go-palvelun hyödyistä!

Kuukausi kirjanpitoa ilmaiseksi

  • Tämän lomakkeen täyttäminen tarkoittaa sitä, että hyväksyn, että Accountor voi olla yhteydessä minuun. Tietoja siitä, miten Accountor käsittelee henkilötietoja, on saatavilla Accountorin tietosuojaselosteelta.
  • Täytä numero muodossa 040 123 1234

Opi lisää Accountor Go -palvelusta

Täytä yhteystietosi ja pääset varaamaan kalenteristamme sinulle sopivan esittelyajan. Ennen tapaamista saat sähköpostiisi linkin etäyhteyden avaamiseen. Avaa linkki tietokoneellasi, jotta voimme näyttää sinulle, kuinka palvelua käytetään. Asiantuntijamme soittaa sinulle puhelimella tapaamisen alkaessa.

Esittelyä varten tarvitset itsellesi puhelimen, tietokoneen ja internet-yhteyden.

Miksi Accountor Go -palvelun käyttöönotto kannattaa?

  • Alusta asti yksinyrittäjälle suunniteltu palvelu
  • Kiinteä kuukausimaksu ilman yllätyksiä
  • Voit säästää jopa 500 € vuodessa kirjanpitokuluissa
  • Ammattikirjanpitäjä apunasi aina kun tarvitset
  • Pääset eroon paperikuiteista
Tarjous koskee vain uusia Accountor Go asiakkaita.